Acil servis sistemlerinde yerleşim problemine analitik ve genetik algoritma yaklaşımları
Analytic and genetic programming approaches for location problem in emergency service systems
  1. Tez No: 212500
  2. Yazar: NUŞİN COŞKUN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. RIZVAN EROL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Acil sağlık sistemleri, doğrusal programlama, genetik algoritma, yerlesim problemleri
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
Acil Sağlık Sistemlerinde, çağrı geldiği anda yöneticiler için önemli olan vakanın siddetini ve aciliyetini tespit etmek ve görevlendirilecek istasyon ve ambulans tipini belirlemektir. Acil durumlarda zaman çok önemli olduğu için, yeterli talebin karsılanması ve hızlı müdahalenin sağlanması için uygun yerlerde, sayıda ve kapasitede istasyon yerlesimi yapılması gerekir. Çalısmada, genel yerlesim problemlerinde ve acil sağlık sistemlerinde kullanılan yerlesim modelleri incelenerek yeni bir matematiksel model ortaya konulmustur. Sistemdeki tüm talebi kapsayacak istasyon sayısı, yeri, tipi ve bu istasyonlardaki araç sayısı ile bu araçların birincil ve ikincil kapsayacakları bölgeler ve minimum maliyet hedeflenerek model olusturulmustur. Nüfus yoğunluğu, talep noktasına uzaklık ve trafik kazaları dikkate alınan Adana 112 acil sağlık sistemlerinde minimum maliyetli istasyon yerlesiminin yapılması için modelin çözümünde doğrusal programlama ve bir meta sezgisel algoritma tekniği kullanılmıstır. Tamsayılı programlama modeli LINGO 8.0 ile çözülmüs global optimum çözüm bulunmustur. Ayrıca, meta sezgisel bir çözüm yaklasımı olan genetik algoritma da uygulanarak elde edilen çözümler değerlendirilmistir.
Özet (Çeviri)
In the Emergency Medical Systems, the important thing for the managers is to get the rigth information of the importance and urgency of the call and to deploy the rigth type of ambulance from the nearest station. The reason is that the response time is very important to reach emergency calls on time, there have been organized available number of stations with adequate capacity. In this study, a new location model is presented after general location models and models applied in EMS are examined. The number of stations, location sites, types and the number of ambulances in these stations and the sites covered by one station or two stations with minimum cost are considered in this model. Population density, distance to demand site and traffic accidents are considered for station locations with minimum cost . A lineer programming and a meta heuristic algortihm techniques are used for the case study of Adana 112 ambulance service systems . The lineer integer programming model is solved by LINGO 8.0 and global optimum solution is found. Furthermore, one of the meta heuristics method, genetic algorithms, is applied and the results are reported. KeyWords: Emergency Medical Systems, Linear Programming, Genetic Algorithms, Location Problems.