Aluminyum yüzeyindeki oksit tabakasının okzalik asit anodizing yöntemiyle geliştirilmesi
Development of anodic coating on aluminum by H2C2O4 anodizing
  1. Tez No: 212499
  2. Yazar: GONCAGÜL KASAPLAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BİRGÜL YAZICI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Anodizing, Aluminyum, Korozyon, Anodizing, aluminium, corrosion
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fizikokimya Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 158
Özet
Bu çalışmada aluminyumun anodik oksidasyonu, okzalik asit ve sülfürik asit karışımında, aluminyumun anot olduğu koşullarda elektroliz işlemiyle gerçekleştirilmiştir. Anodizing işlemi, çıplak aluminyum yüzeyini sertleştirerek dayanımını arttırır. Anodizing işlemi süresince yüzeyde önce hidroksit sonra oksit oluşur ve yüzey oldukça sertleşir. Çalışma iki farklı potansiyelde farklı sürelerde (25, 30, 45, 60 dakika) gerçekleştirilmiştir. En uygun anodizing sıcaklığının belirlenmesi amacıyla uygulamalar oda koşullarında (22oC), 30oC, 35oC, 40oC, 50oC `da tekrarlanmıştır. En uygun işlem koşulları belirlendikten sonra Al / Al2O3'in % 3,5 NaCl içerisindeki korozyon davranışları 30 gün süreyle izlenmiştir. Bu amaçla korozyon potansiyelleri belirlenmiş ve lineer polarizasyon ölçümleriyle Rp değerleri hesaplanmıştır. Ayrıca ac impedans spektroskopisinden yararlanılmıştır. Elde edilen sonuçlara göre, aluminyum yüzeyinde oluşturulan oksit, üstün korozyon dayanımı göstermiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, anodic oxidation of aluminium was performed in aqueous solution containing both oxalic acid and sulphuric acid, on aluminium anode, by electrolysis. Anodizing protect the aluminum by making the surface much harder than natural aluminum. Aluminum oxide is grown out of the surface during anodizing and then becomes aluminum hydrate that is extremely hard. Two different electrolysis potential performed at different anodizing times (25, 30, 45, 60 minutes) on aluminium. For choosing ideal anodizing temperature all anodizing process was performed at room temperature (22oC), 30 oC,35 oC,40 oC,50 oC. After determinated convenient anodizing parameters the corrosion performance of Al / Al2O3 has been investigated in % 3.5 NaCl solution for 30 days. For this aim, corrosion potentials (Ecor) and the inverse polarization resistance (Rp) are determined. Also electrochemical impedance spectroscopy was used. These results showed that the oxide coating (Al2O3) obtained on aluminum surface exhibited important corrosion protection.