Farklı iklim koşulları altında oluşmuş toprakların bazı özelliklerinin mesafeye bağlı değişimlerinin belirlenmesi
Assessment of spatial variablity in some properties of soils formed under different climate conditons
  1. Tez No: 212506
  2. Yazar: YENER KORTAN TOSUN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. KENAN KILIÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: geostatistic, variation coefficient, climate
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Toprak Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 60
Özet
Toprak özellikleri iklimin etkisiyle fiziksel ve kimyasal olarak değişiklik gösterirler. Bu araştırmanın amacı, bir iklim gradienti boyunca mesafe ve derinliğe bağlı olarak toprak özelliklerinin fiziksel ve kimyasal değişimlerinin istatistik ve jeoistatistik metotlarla belirlenmesidir. Toprak örnekleri üç farklı derinlikten alınmıştır. Alınan toprak örneklerinde tekstür, organik madde, pH, KDK, EC, değişebilir K ve Na, değişebilir Ca+Mg ve kireç parametreleri belirlenmiştir. Belirlenen parametrelerde varyasyon katsayısı değerlerine göre 0-20 cm ve 20 - 40 cm'de Na yüksek değişkenlik gösterirken, 40- 60 cm derinlikte ise EC yüksek değişkenlik göstermiştir. Tüm derinliklerde pH en az değişkenlik göstermiştir. 0?20 cm derinlikte en yüksek range 6400 metre ile doğrusal olarak modellenen KDK'ya aitken, 20 ? 40 cm derinlikte en yüksek range 8510 metre ile küresel modellenen kil'e, 40-60 cm derinlikte ise range 17310 metre ile üssel olarak modellenen kum'a ait bulunmuştur. Anahtar Kelime: jeoistatistik, varyasyon katsayısı, iklim
Özet (Çeviri)
Physical and chemical soil properties are changed with the effect of climate. The aims of this study were to determine the physical and chemical variation of the soil properties with statistical and geostatistical methods as related to the distance and soil depth along a climate gradient. Soil samples were taken from three different depths of the soil (0-20 cm, 20-40 cm, 40-60 cm). The parameters of CEC, exchangeable Ca+Mg, Na, K, EC, pH, lime, organic matter and texture of the sampled soils were determined. According to the variation coefficients, the Na content among the parameters showed the highest variability at both 0-20 cm and 20-40 cm soil depths, the highest variability at the 40-60 cm soil depth was found for the EC content. The soil pH was found as the least variable soil property in all soil depths. The highest range with 6400 m belong to the CEC having linear model at the 0-20 cm soil depth; clay having spherical model with 8510 m at the 20-40 cm soil depth, and sand having exponential model with 17310 m at the 40-60 cm soil depth were found.