Kontrol yapıları arkasındaki açık kanal akımlarının sayısal ve deneysel analizi
Numerical and experimental analyses of open channel flows behind control structures
  1. Tez No: 212515
  2. Yazar: TALAT ŞEKER
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEVLÜT SAMİ AKÖZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: serbest yüzeyli akımlar, üçgen savak, parçacık görüntülemeli hız ölçüm cihazı (PIV), Akıkan hacim metodu(VOF), potansiyel akım, free surface flow, broad-crested weir, particle image velocimetry (PIV), volume of fluid method (VOF), potential flow
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 58
Özet
Suyun hareketini idare eden denklemlerin analitik çözümlerini elde etmek, bu denklemlerin viskozite ve türbülans ifadeleri içermesinden dolayı bazı basit ve sınırları geometrik olan akım problemleri dıında oldukça zordur. Bu tür problemlerin çözümünde çeitli sayısal metotlar kullanılarak yaklaık çözümler elde edilmektedir. Bu çalımada laboratuvar kanalında gerçekletirilen iki boyutlu savak arkası akımda PIV cihazı kullanılarak hız ölçümleri yapılmıtır. Elde edilen deneysel bulgularla karılatırmak amacıyla sonlu elemanlar yöntemine dayalı gelitirilen ANSYS paket programı ile Laplace diferansiyel denklemi ve hareket denkleminin sayısal çözümleri elde edilmitir. Kanalda modellenen dikdörtgen ve üçgen savak üzerinde oluan su yüzü profilleri VOF analizi ile teorik olarak belirlenmi ve deneysel ölçümlerle karılatırılmıtır.
Özet (Çeviri)
Because the governing equations of the fluid motion contain the terms of viscosity and turbulence, it is generally difficult to obtain the analytical solutions of these equations except the flow problems that have simple geometric boundaries. Different numerical methods are used to obtain approximate solutions of such problems. In this study, velocity measurements for a flow of triangular broad-crested weir are taken using PIV in a laboratory channel. Using the ANSYS package program, based on the finite element method, the numerical solutions for the Laplace and transport equations are obtain to compare with experimental velocities. The free surface profiles on the rectangular and triangular broad-crested weirs modeled in a laboratory channel are theoretically obtained with the volume of fluid (VOF) analysis and compared with the experimental free surfaces.