İskenderun Demir Çelik Fabrikası atıklarına biyoliç uygulaması
Bioleaching of İskenderun Iron-Stell Plant waste sludges
  1. Tez No: 212514
  2. Yazar: EFSUN SEVER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. OKTAY BAYAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
  6. Anahtar Kelimeler: Biyoliç, Kimyasal Liç, A. ferrooxidans, Atık, Bioleaching, Chemical leaching, A. ferrooxidans, Waste sludge
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 118
Özet
Bu çalısmada, skenderun Demir Çelik Fabrikası atık malzemesine biyoliç ve kimyasal liç yöntemleri uygulanmıstır. Biyoliç isleminde kullanılan bakteri (Acidithiobacillus ferrooxidans) DSMZ kültür koleksiyonundan temin edilmistir. Katı oranı, bakteri yogunlugu ve tane boyutunun biyoliç islemi üzerindeki etkileri arastırılmıstır. Her arastırılan parametrede; pH, elektrik iletkenligi (mV), sıcaklık, bakteri sayıları, Fe ve Zn miktarları ölçülmüstür. Kimyasal liç deneylerinde ise ANOVA-Yates test teknigi kullanılarak katı oranı, sıcaklık, tane boyutu ve asit oranının Fe-Zn ekstraksiyonları üzerindeki etkileri arastırılmıstır. Biyoliç isleminde katı oranının artısıyla Fe ve Zn çözünme verimleri düsmüs, bakteri yogunlugu artısı ve tane boyutundaki azalma ile de Fe ve Zn çözünme verimleri artıs göstermistir. Kimyasal liç isleminde sıcaklık ve asit oranının, etkin parametreler oldugu ortaya çıkmıstır. Biyoliç uygulamasında %37 Fe, %35 Zn giderimi/kazanımı, kimyasal liçte ise %51 Fe, %85 Zn giderimi/kazanımı saglanmıstır. Biyoliç isleminde elde edilen reaksiyon hız katsayısı k degerleri, Zn ve Fe için sırasıyla 0.0009, 0.0007 gün-1 olarak tespit edilmistir.
Özet (Çeviri)
In this study, bioleaching and chemical leaching methods were used for Iskenderun Iron-Stell Plant waste sludge. The bacteria, A. Ferrooxidans, used in bioleaching, obtained from DSMZ. The effects of solids rate, bacterium density and particle size were investigated on the bioleaching process. For each parameter applied, pH, mV, temperature, bacteria quantity, Fe and Zn content were measured. Using ANOVA-Yates test technique, the effects of solids rate, temperature, particle size and acid rate were investigated on the chemical leaching process. Solids rate increased with decreasing dissolution rates of Fe and Zn, increase of bacteria quantity and decrease of particle size resulted in increasing dissolution rates of Fe and Zn on the bioleaching process. Acid rate and temperature were affecting parameters on the chemical leaching. The removal/recovery of metals was determined as: 37% Fe and 35% Zn for bioleaching; 51% Fe and 85% Zn for chemical leaching. Values of k were determined as 0.0009 and 0.0007 day-1 for Zn and Fe on the bioleaching process, respectively.