Yer fıstığı bitkisinde bakteriyel aşılama ile demir uygulamalarının nodülasyon, biyomas ve verime etkisi
Effects of bacteria inoculation and iron application on nodulation, biomass and grain yield in peanut
- Tez No: 212530
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA GÖK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Bacteria, Iron fertilizer, Peanut, Simbiotic N2- Fixation
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Toprak Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 192
Özet
Yerfıstığı bitkisinde bakteriyel asılama ile demir uygulamalarının nodülasyon, biyomas ve verime etkisini arastırmak amacıyla yapılan bu çalısma Çukurova Üniversitesi Arastırma ?stasyonunda 2 yıl süreyle yürütülmüstür. Arastırmada, I. ve II. ürün olarak Çukurova kosullarında en fazla ekimi yapılan NC-7 ve ÇOM çesitleri kullanılmıstır. Denemede iki farklı demir dozu (Fe0 : 0 ppm ve Fe1 : 5 ppm) ve 3 farklı Rhizobium bakteri susu (B0: asılama yapılmamıs-doğal bakteri; B1 : 378 nolu sus; B2 : 380 nolu sus) uygulaması kullanılmıstır. Birinci ve ikinci ürün olarak ekilen yerfıstığından çiçeklenme döneminde nodül, kök ve köküstü; hasat döneminde ise kök, köküstü ve dane örneklemesi yapılmıstır. Elde edilen sonuçlar bakteri uygulamalarının çiçeklenme döneminde bitkinin azot içeriğini ve nodülasyon durumlarını artırdığını, ancak hasat döneminde bu etkilerin önemli boyutlarda olmadığını göstermistir. Denemeye alınan suslar içerisinde B2 susu belirlenen bazı parametrelerde daha etkili bulunmustur. Bakteri uygulamasının, çiçeklenme döneminde nodül sayısı ve nodül ağırlığı değerlerini istatistiksel olarak artırdığı, hasat döneminde ise kök üstü N içeriğini artırdığı, ancak danenin azot içeriğini azalttığı belirlenmistir. Demir uygulaması biyomas ağırlığını, nodülasyonu ve bitkinin azot içeriğini önemli derecede artırmıstır. Denemede belirlenen parametreler yönünden ÇOM çesidi NC-7 çesidinden daha etkin bulunmustur. Anahtar Kelimeler : Bakteri, Demir gübrelemesi, Yerfıstığı, Simbiyotik azot fiksasyonu
Özet (Çeviri)
A two year field experiment was carried out to determine the effects of bacterial inoculation and iron application on nodulation, biomass and grain yield at Cukurova University Agricultural Research and Experiment Farm. NC-7 and ÇOM peanut varieties which are widely grown at Cukurova region were used as the test plant. Two different Fe applications (Fe0: 0 ppm and Fe1: 5 ppm) and 3 different Rhizobium strain (B0: non inoculated-natural bacteria; B2:strain nr. 380 and B1:strain nr. 378) inoculation were realized. Nodule, root, shoot and root, shoot, grain samples were collected at flowering and harvest stages, respectively, for both first and second crop cultivations. Results obtained revealed that bacterial inoculation increased root and shoot nitrogen contents at flowering stages whereas decreased grain nitrogen contents at harvesting stages. B2 strain was more effective then B1. At the flowering stage bacterial inoculation stimulated both nodule number and weight however same applications increased shoot-N contents but decreased grain-N contents at the harvest stage. Iron application has considerably increased biomass weight, nodulation and nitrogen contents of the plants. Determined parameters indicate that ÇOM variety was more effective than that NC-7.