Şanlıurfa ili nematod faunası ve biyoçeşitliliği üzerine araştırmalar
Studies on the nematode fauna and biodiversity of Şanlıurfa
  1. Tez No: 212537
  2. Yazar: ŞENOL YILDIZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM HALİL ELEKÇİOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Sanlıurfa, biyoçesitlilik, nematod faunası, bitki paraziti nematodlar ve serbest yasayan nematodlar, Sanlıurfa, biodiversity, nematode fauna, plant-parasitic nematodes and free-living nematodes
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
Sanlıurfa ili nematod faunası ve biyoçesitliliğini belirlemek amacıyla 2003-2005 yılları arasında, tarımsal ve doğal ekosistemlerde sürvey çalısmaları yürütülmüstür. Yarı-kurak olarak nitelendirilen bu çalısma alanı, kuru ve sulanabilir tarım alanlarını içermektedir. Coğrafi ve ekolojik farklılıklar ile ulasım imkanları göz önüne alınarak çalısma alanı 5 alt-bölgeye ayrılmıstır. Örnekleme, 3 yıl boyunca, biri bahar döneminde diğeri güz döneminde olmak üzere yılda 2 defa yapılmıstır. Bu çalısmada tespit edilen nematod faunası 8 takıma ait 26 tür, 28 cins ve 4 familyadan olusmustur. Faunada bitki paraziti ve serbest yasayan nematodların oranı sırasıyla % 39 ve % 61 olarak gerçeklesmistir. Bitki parazitleri 2 takıma (Tylenchida ve Dorylaimaida) ait 26 tür ve 6 cins ile; bakterivorlar 4 takıma (Cephalobida, Diplogasterida, Monhysterida ve Rhabtida) ait 4 familya ve 10 cins ile; fungivorlar 2 takıma ait (Aphelenchida ve Tylenchida) ait 3 cins ile; predatörler 2 takıma (Aphlenchida ve monochida) ait 2 cins ile; omnivorlar 1 takıma (Dorylaimida) ait 7 cins ile temsil edilmislerdir. Ekosistem bitki örtüsünün, nematod fauna ve biyoçesitliliğine etkisinin diğer faktörlere göre daha bariz olduğu belirlenmistir. Biyoçesitlilik indislerinden Maturity indisi (MI), Shannon çesitlilik (H') ve Evenness indisleri sırasıyla, 2,3, 2,1 ve 0,8 olarak belirlenmis olup, nematod faunasının Sanlıurfa ilinde tam tesekkül etmediği ve zayıf olduğu sonucu çıkarılmıstır.
Özet (Çeviri)
The study conducted to examine the biodiversity of terrestrial nematodes in agricultural and nonagricultural areas of Sanlıurfa, Turkey. The area is defined with the semi-arid features. The area, consists of irrigated and dry cultures, has been divided into 5 sub-regions regarding the geographic and ecological boundaries. Samples were taken twice a year, one in the mid-spring and second in the mid-fall for 3 years, in 2003-2005. Nematode fauna has been represented by 26 species, 28 genus, and 4 families, belonging to 8 orders. The proportions of plant parasitic and free-living nematodes are % 39 and % 61, respectively. Plant parasitic nematodes are represented by 26 species and 6 genera belonging to 2 orders (Tylenchida and Dorylaimida); bacterivores are represented by 4 families and 10 genus belonging to 4 orders (Rhabditida, Cephalobida, Diplogaterida and Monhysterida); fungivores are represented by 3 genus belonging to 2 orders (Aphelenchida and Tylenchida); predators are represented by 2 genus belonging to 2 orders (Mononchhida and Aphelenchida) and the omnivores 7 genus belonging to 1 order (Dorylaimida). Diversity of nematode communities has been influenced by the ecosystem?s plant cover (crop plant) more than any other diversity drivers such as soil type and geographical differences. The mean values of Maturity index (MI), Shannon diversity (H?) and Evenness indices were calculated 2.3, 2.1 and 0.8, respectively; suggesting a somewhat poor free-living nematode faunal structure of Sanlıurfa.