Elastodinamik yapı-zemin etkileşimi problemlerinin sınır eleman metodu ile formülasyonu
Formulation of elastodynamic soil-structure interaction problems with boundary element method
- Tez No: 212538
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜSEYİN R. YERLİ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Mühendislik Bilimleri, İnşaat Mühendisliği, Engineering Sciences, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Sınır Eleman Yöntemi, Süreksiz Kuadratik Sınır Eleman, Eğri Eksenli Eleman, Elastostatik, Elastodinamik Yapı-Zemin Etkileşimi, Boundary Element Method, Discontinuous Quadratic Boundary Element, Curved Element, Elastostatics, Elastodynamic Soil-Structure Interaction
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 152
Özet
Bu çalışmada, elastodinamik yapı-zemin etkileşimi problemlerinin çözümü için eğri eksenli süreksiz kuadratik sınır eleman formülasyonu yapılmıştır. Fourier dönüşüm uzayında yapılan formülasyonda, integral denklemlerin çözümü Gauss sayısal integrasyon yöntemi ile yapılmaktadır. P sabit ve Q hareketli noktalarının aynı eleman üzerinde olması halinde ortaya çıkan, 1/r tekilliği kaldırılarak, Ln(1/r) tekilliği ise uygun logaritmik ve standart Gauss yöntemlerinin kullanılmasıyla giderilmiştir. Yapılan formülasyonlara dayalı, iki boyutlu elastostatik ve elastodinamik analizler için genel amaçlı iki adet bilgisayar programı hazırlanmıştır. Fourier dönüşüm uzayında elastodinamik analiz yapan program ile frekansa küçük değerler verilerek elastostatik analiz de yapılabilmektedir. Programlar, çeşitli veri türetme imkanlarına sahiptir. Hazırlanan programlar ile dört adet elastostatik ve yedi adet elastodinamik problem çözülmüş ve elde edilen sonuçların, literatürde verilen sonuçlarla uyum içinde olduğu gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, discontinuous curved quadratic boundary element formulation is presented for the elastodynamic soil-structure interaction analysis. In the formulation, which is performed in Fourier transform space, the integral equations are solved numerically by Gaussian quadratures. 1/r and Ln(1/r) singularities that exist when source point P and varied point Q are within same element either removed or manipulated by using logarithmic and standard Gaussian quadratures. Based on the formulation presented in this study, two general purpose computer programs are developed, for two dimensional elastostatic and elastodynamic analysis. The programs perform the analysis in Fourier transform space and the program which is developed for elastodynamic analysis can also be used for elastostatic analysis by assigning a small value to the frequency. The programs have some data generation capabilities which facilitate the preparation of input data. Using the programs, four elastostatic and seven elastodynamic problems are solved, and the results obtained using the programs are compared with those in the literature.