Bezelye yaprak biti, Acyrthosiphon pisum (Harris) (Homoptera:Aphididae)'un doğa koşullarında farklı bezelye çeşitleri üzerinde popülasyon gelişmesi
Population fluctuation of Acyrthosiphon pisum (Haris) (Homoptera:Aphididae) on different pea varietes under naturel conditions
- Tez No: 212546
- Danışmanlar: PROF. DR. M. RİFAT ULUSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Bezelye, Acyrthosiphon pisum, popülasyon
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 48
Özet
Bu çalışmada üç farklı bezelye çeşidinde Acyrthosiphon pisum(Haris) (Homoptera: Aphididae)'un popülasyon değişimleri ve zararlının seçilen bu çeşitlerden hangisini daha çok tercih ettiğinin belirlenmesi amaçlanmıştır. 2006 ve 2007 yıllarında yürütülen çalışmalar sonucunda, denemeye alınan çeşitler üzerinde A.pisum'un popülasyon yoğunlukları bakımından aralarında istatistiksel bir fark bulunmamıştır. Bölgeler arasında ise istatistiksel bir fark bulunmuş olup, Doğankent yöresinde popülasyon yoğunluğu diğer bölgelerden daha yüksek olmuştur. Dörtyol ve Sumbas arasında ise zararlının popülasyon yoğunluğu bakımından önemli bir fark bulunmamıştır. Ayrıca, bölgeler arasında, zararlının çıkış dönemleri bakımından da bir fark bulunmuş olup, Dörtyol ve Sumbas'da aynı dönemde görülmeye başlanan zararlının ilk bireyleri, Doğankent'te bir ay sonra görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this study, carried out in the field of Çukurova Agricultural Research Institute, Dörtyol and Sumbas in years of 2006 and 2007, population dynamics of Pea Aphid, Acyrthosiphon pisum (Harris) (Homoptera; Aphididae) and the most preferable one in selected pea species for Pea Aphid were aimed to be determined. As a result of this study, while no difference was found in tested pea species in the point of Pea Aphid population, there were important differences between the locations, and the population level in Doğankent was higher than the other locations. But, the difference between population levels in Dörtyol and Sumbas was found not to be important. Also, there was a difference between the locations in the point of Pea Aphid?s emerging time. While the first generations were seen in the same time in Dörtyol and Sumbas, it was seen a month later in Doğankent. Key Words : Pea, Acyrthosiphon pisum, population