Balcalı turp çeşidinin verim ve yumru kalitesi üzerine tohum miktarı ile ekim yönteminin etkileri
The effects of seed amount and sowing methods on the yield and root quality of 'Balcalı' radish variety
- Tez No: 212550
- Danışmanlar: PROF. DR. NEBAHAT SARI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Tohum miktarı, Ekim yeri, Ekim şekli, Verim ve Yumru Özellikleri, C vitamini, Seed amount, Sowing place, Sowing method, Yield, Root Parameters, Vitamin C
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Bu çalışma, Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü deneme alanında yürütülmüştür. Denemede Balcalı turp çeşidi kullanılmıştır. Çalışmada, 5 farklı tohum miktarı (250, 500, 750, 1000 ve 1250 g/da), 2 ekim yöntemi (sıra ve serpme) ile 2 farklı yetiştirme yeri (sedde ve düz) kullanılmıştır. Denemede tohumların çıkış süreleri, yaprak sayısı, yaprak ağırlığı, yumru ağırlığı, toplam bitki (biyomas) ağırlığı, yumru çapı, yumru yüksekliği, yumru yükseklik /çap indeksi, yaprak ağırlığı oranı, yumru sayısı, yumru yoğunluğu, toplam verim, yumruda çatlama ve kök oluşum oranı, SÇKM ve C vitamini miktarı üzerine uygulamaların etkileri araştırılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre, toplam verim açısından uygulamalar arasında önemli bir farklılık bulunmamakla birlikte, sıraya ekimlerde 250, 500 ve 750 g/da tohum miktarı ile, serpme ekimlerde ise 1000 ve 1250 g/da tohum miktarları ile en yüksek verim elde edilmiştir. Yumru ağırlığı, çapı ve yüksekliği gibi yumru irilik parametreleri üzerine ekim sıklığı önemli etkide bulunmuş ve ekim sıklığı arttıkça yumru iriliği azalmıştır. Benzer olarak sıraya ekimlerde serpmeye göre yumrular daha küçük kalmıştır. Sonuç olarak; Akdeniz Bölgesinde turp yetiştiriciliği için 750 g/da tohum miktarı ve sıra şeklinde ekim tavsiye edilebilir. Seddeye ekimlerde de düze ekime göre yumru/yaprak indeksi daha yüksek bulunduğu için sedde şeklinde yetiştirme yeri önerilebilir.
Özet (Çeviri)
This study was carried out in experimental and research area of the Çukurova University, Faculty of Agriculture Department of Horticulture. Radish cultivar ?Balcalı? was used as plant material. Five different seed amounts (2.5, 5.0, 7.5, 10.0 and 12.5 kg/ha), 2 sowing methods (row and spit down) and two different cultivation places (ridges and flat) were detected in this experiment. First emergence time of the seeds, leaf number, leaf weight, root weight, total plant (biomass) weight, diameter of the root, height of the root, root height/diameter index, the rate of the leaf weight root number, density of the root, total yield, the rate of root cracking and farming, total soluble solids and the effect of the applications on the amount of vitamin C were investigated in this study. According to results, there were no significant differences on yield regarding to applications, but, the highest yield was obtained from 2.5, 5.0 and 7.5 kg/ha seed amounts in row sowing and from 10.0 and 12.5 kg/ha seed amounts in spit sowings. The root size parameters; like root weight, root diameter and root height were significantly effected by sowing density and the root size was decreased due to the increase of sowing density. Likewise; in row sowing the roots were smaller than in spit sowings. As a conclusion; 7.5 kg/ha seed amount and row sowing were recommended for radish cultivation in Mediterranean Region. Seed sowing in ridges can be advised because of the higher root/leaf index than in flat sowing as cultivation place.