Diyarbakır koşullarında çördük otu (Hyssopus officinalis L.)'nda farklı gelişme dönemlerinde verim ve morfogenetik varyabilitenin saptanması
Determination of yield and morphogenetic variabilty of hyssop (Hyssopus officinalis L.) at different growing stages in Diyarbakır conditions
- Tez No: 212551
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SÜLEYMAN KIZIL, PROF. DR. SALİHA KIRICI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Çördük otu, Hyssopus officinalis L, verim, uçucu yağ, pinocamphone, Hyssop, Hyssopus officinalis L, yield, essential oil, pinocamphone
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
Bu çalışma, Diyarbakır koşullarında çördük otunda ( Hyssopus officinalis L.) farklı gelişme dönemlerinde verim ve morfogenetik varyabilitenin belirlenmesi amacıyla Dicle Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Deneme Alanında 2005-06 yetiştirme sezonunda yürütülmüştür. Çalışmada çiçeklenme öncesi, tam çiçeklenme ve çiçeklenme sonrası dönemlerde, bitki boyu, yaş herba verimi, kuru herba verimi, kuru yaprak verimi, uçucu yağ oranı ve uçucu yağ verimi incelenmiştir. Uçucu yağ bileşenleri GC cihazında belirlenmiştir. Araştırma sonucunda; bitki boyu değerleri 43.06-48.63 cm, taze herba verimi 1433.3-1520.7 kg/da, kuru herba verimi 416.3-534.8 kg/da, kuru yaprak verimi 200.9- 273.5 kg/da, uçucu yağ oranı % 0.70-1.22 arasında değişmiştir. Yaprak verimi ve uçucu yağ oranı dikkate alındığında en uygun hasat zamanının çiçeklenme dönemi olduğu saptanmıştır. Uçucu yağın temel bileşenleri olarak iso pinokamfon, beta-pinen, simol, 1.8-sineol, cis-osimen, Homomirsenol, sabinen, mirsenol ve elemol olarak belirlenmiş, iso pinokamfon oranı % 26.88-53.61 arasında değişmiştir.
Özet (Çeviri)
This study conducted to determine the effect of different growing stages on the yield and morphogenetic variability of hyssop (Hyssopus officinalis L). The study was carried out at the experiment area of Field Crops Department, Agriculture Faculty, Dicle University during 2005 and 2006 years under Diyarbakır condition. In the study, plant height (cm), fresh herb yield (kg da-1), dry herb yield (kg da-1), dry leaf yield (kg da-1), essential oil content, essential oil yield and essential oil components were investigated at the pre flowering, full flowering and post flowering periods. Essential oil components were identified by GC/MS. In the research, the values of plant height, dry herbage and leaf yields were varied between 43.06 and 48.63 cm, 416.3 and 534.8 kg/da and 200.9 and 273.5 kg/da, respectively. The highest essential oil content was obtained from full flowering stage at the top part of plant and essential oil content varied between 0.70 % and 1.22 %. The main constituents of hyssop essential oil were determined as isopinocamphone, beta-pinene, simol, 1.8-sineol, cis-osimen, homomyrtenol, sabinen. myrtenol, elemol, and iso-pinocamphone content varied between % 26.88 and 53.61 %.