Adana ili ve ilçelerindeki seraların yapısal özelliklerinin incelenmesi ve TSE standartlarına uygunluğunun araştırılması
Structural evaluation of greenhouses in Adana and provinces of adana and their assessment in terms of compliance with the TSE standards
- Tez No: 212554
- Danışmanlar: PROF. DR. TANER ALAGÖZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Sera, Örtü malzemesi, Konstrüksiyon, Greenhouse, Cover material, Construction
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarımsal Yapılar ve Sulama Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Bu çalışma, Adana ilindeki seraların yapısal yönden mevcut durumunu, yapısal özelliklerini ve T.S.E standartlarına uygunluğunu belirlemek amacıyla yapılmıştır. Araştırma alanı olarak, sera potansiyelinin %97'sini temsil etmesi nedeniyle, Seyhan, Yüreğir, Ceyhan, Yumurtalık ve Karataş ilçeleri seçilmiştir. Araştırma yöresindeki işletmelerin sera alanları, tipleri ve örtü malzemeleriyle ilgili bilgiler yapılan anket çalışmalarıyla, incelenecek işletmeler ise gayeli örnekleme yöntemi ile seçilmiştir. Seraların mevcut durumdaki yapım tekniği ile kuruluşundaki konstrüksiyon şekli ve özellikleri seralarda yapılan ölçme, kroki, gözlem ve fotoğraflarla belirlenmiştir. İncelenen seraların %1,6'sı cam, %98,4'ü ise plastik örtü malzemesi ile kaplıdır. Seraların %9,7'si teksel sera, %90,3 'ü ise blok sera şeklindedir. Araştırma yapılan seraların %62,9'unda projesiz imalat görülmektedir. Yetiştiricilerin %51,6'sı serasını çevrede imalat yapan ustalara kurdurmaktadır. İşletmelerin %74,2'sinde ana taşıyıcı malzeme olarak çelik kullanılmıştır. Sonuçta cam ve plastik örtülü seraların T.S.E standartlarına uygun ve teknik yönden uygulanabilir projeler haline getirilmesi için, örnek sera planları AutoCad paket programı ile çizilerek yöredeki üreticilere ışık tutulması amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine the current structural situation, characteristics and problems of commercial plastic greenhouses found in Adana region and assess their compliance with the TSE standards. Since they form the 97% of the study area, we have selected Seyhan, Yüreğir, Ceyhan, Yumurtalık, and Karataş provinces. The companies were selected using purposeful sampling and a questionnaire was conducted regarding the greenhouse size, types and their cover materials. The current structures of the greenhouses and their construction types were analyzed through measurement done at the greenhouses, observations, photographs, and sketches. While 1,6% of the greenhouses studied were covered with glass, 98,4% of them were covered with plastic. 9,7% of the greenhouses were detached while 90,3% of them were attached. 62,9% of the greenhouses have not been built based on a project. 51,6% of the producers have the foremen in the vicinity build their greenhouses. In 74,2% of the greenhouses the main building material was steel. In order to render the glass and plastic covered greenhouses to comply with the TSE standards we have tried to help the producers with the sample projects drawn using Autocad.