Ganoderma cinsi Basidiomycet'lerde misel kitlesinin optimal geliştiği sıvı ve katı besi yerlerinin araştırılması
Liquid and solid medium research for optimal mycel development of Ganoderma ssp. in Basidiomycets
  1. Tez No: 212553
  2. Yazar: KUTSİYE YILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER ÇOLAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: G. lucidum, bottle culture, liquid and solit medium
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
Bu çalışmada Ganoderma lucidum mantarının şişe kültürü yöntemi ile 1 aylık süre zarfında en iyi gelişme gösterdiği ortamın tesbiti amaçlanmıştır. Ganoderma lucidum mantarı sporlarının sıvı besi yerinde çimlenmesi sağlanarak misel kültürleri elde edilmiştir. Misel kültürlerinden en iyi gelişmenin olabileceği düşünülen optimum pH (7,4-7,5), sıcaklık (27 oC) ve nem düzeyine sahip sıvı, katı ve diğer besi yerlerine aşılama yapılmıştır. Besi yeri olarak, CYM, MYA, PDA, X, Mısır unu besi yeri, PDYA, GCM ve zirai artıkların oluşturduğu diğer besi yerleri kullanılmıştır. Bir aylık süre sonunda şişelerde gelişmiş olan misellerin kuru ağırlık tartımı yapıldıktan sonra elde edilen verilere göre misel gelişiminin en yoğun olduğu besi yerinin gcm olduğu tespit edilmiştir. Sıvı besi yerindeki misel gelişiminin katı besiyerindeki misel gelişiminden %100 daha fazla olduğu tespit edilmiştir. Çoğunluğunu zirai artıkların oluşturduğu diğer besi yerleri içerisinde misel gelişiminde en iyi verimi pirinç+çiğit kabuğu+nohut+talaş tozu şeklinde hazırlanan karışımdan elde edilmiştir. Anahtar kelime: G. lucidum, şişe kültürü, sıvı ve katı besi yerleri.
Özet (Çeviri)
In this study, it was intended to find out the medium in which Ganoderma lucidum grow best within a month by bottle culture method. The mycel cultures of Ganoderma lucidum were obtained by germination of spores in liquid cultures. Inoculation from micel cultures into liquid, solid and other media has been carried out with an optimum pH (7,4-7,5), temperature (27 oC ) and humidity. As media, CYM, MYA, PDA, X, Cornflour, PDYA, GCM, and other media including agricultural waste have been used. At the end of the incubation period (a month), according to the dry-weight of mycels grown best were the media GCM. When compared the liquid medium with solid medium in terms of mycels production, the liquid medium were % 100 higher than that of solid medium. Among the media including agricultural waste, the best grow was seen in the medium consist of rice, cotton seed husk, chickpea and sawdust mixture.