Aşağı Seyhan Ovası'ndaki çiftçilerin teknik ve işletme ekonomisi yayım biçimlerine olan ihtiyaçlarının saptanması üzerine bir araştırma
A research on determination of need for technical and farm economics extension of farmers in the Lower Seyhan Plain
  1. Tez No: 212559
  2. Yazar: EDA YILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YAŞAR GÜRGEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Tarımsal Yayım, İşletme Ekonomisi, Aşağı Seyhan Ovası, Agricultural extension, Farm economics, Lower Seyhan Plain
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Bu çalışmada Aşağı Seyhan Ovasındaki üreticilerin günümüzde teknik ve işletme ekonomisi yayım biçimlerine olan ihtiyaç durumları analiz edilmektedir. Bu bağlamda üreticilerin tarımla ilgili teknik ve işletme ekonomisi konularında ne tür bilgilere ihtiyaç duydukları, bu bilgileri hangi kaynaklardan sağladıkları, Adana Tarım İl Müdürlüğü'nün personel ve alet - ekipman yönünden teknik ve işletme ekonomisi yayım biçimleriyle ilgili yenilikleri benimsetebilecek olanaklara ne ölçüde sahip olduğu ortaya koyulmaktadır. Araştırma sonuçlarına göre üreticilerin %67.6'sının gübrelemede, %66.2'sinin tohum seçiminde, %64.8'inin ilaçlama gibi tarımsal girdilerin kullanımında çok fazla teknik bilgiye ihtiyaç duydukları saptanmıştır. Tarımsal işletmecilikle ilgili kayıt tutma, üretim ve yatırım planlaması, tarımsal pazarlama, tarımsal teşvik ve destekleme konularına büyük oranda ihtiyaç duydukları, kooperatifçilik konularındaki bilgilere ise çok az düzeyde ihtiyaç duydukları belirlenmiştir. Üreticilerin bitkisel üretimde girdi kullanımı ile ilgili konularda en çok özel tarımsal firmalardan; hayvansal üretimde ise mevcut bilgi ve deneyimlerinden faydalandıkları belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the present need for technical and farm economics extension farmers in the Lower Seyhan plain is investigated. In accordance with this issue, it is introduced that what kind of information producers need regarding agricultural technical and farm economics extension, from which sources they supply such information, and whether Agriculture Authority of Adana have adequate facilities of personnel and instruments and machinery or not in adoption of innovations by producers regarding technical and business economics releases. It is determined by the surveys that producers need information on agricultural inputs, such as 67.6% in fertilization, 66.2%in seed preference, and 64.8%in application of insecticides. It is determined that producers also feel the need of a high percentage in recording with regard to agricultural farms, production and investment planning, agricultural marketing, agricultural support and encouragement while in cooperative trading system at a lower rate. It was determined that producers apply for the agricultural private firms about the imfromation on the usage of plant production inputs. However, they benefitted from their own experience and knowledge on the issues in connection with that of animal prodduction inputs.