Bakteriyel yanıklık etmeni Xanthomonas axonopodis pv. pelargonii'nin sardunyada (Pelargonium spp.) tanısı ve biyolojik mücadelesi üzerine araştırmalar
Identification of Xanthomonas axonopodis (syn:campestris) pv. pelargonii causal agent of bacterial blight on geranium (Pelargonium spp.) and research on it?s biological control
- Tez No: 212560
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YEŞİM AYSAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Pelargonium, bakteri, Xanthomonas, tanı, PGPR, Pelargonium, bacteria, Xanthomonas, identification, PGPR
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
Adana ve İstanbul illerinde sarkıcı formlu sakız Sardunya (Pelargonium peltatum) yapraklarında etrafı sarı haleli kahverengi lekeler, yaprak kurumaları ve gövdede kahverengi yanıklık belirtileri saptanmıştır. Hastalıklı bitki örneklerinden Nutrient agar, YDC ve King B besi yerlerine yapılan izolasyonlar sonucunda açık sarı renkte gelişen 29 adet bakteri izolatı elde edilmiştir. Patojenite çalışmalarında çalı formlu Sardunya (Pelargonium x hortorum) çeliklerinin gövdelerine kürdan ile inokulasyonlar yapıldığında 8-10 gün içerisinde karakteristik belirtiler ortaya çıkmıştır. Klasik bakteriyolojik teknikler, İmmunoStrip, DAS-ELISA testi, PCR ve tüm hücre yağ asit metil ester analizlerine (FAME) dayanan Mikrobiyal tanı sistemine göre patojen bakteri Xanthomonas axonopodis pv. pelargonii olarak tanılanmıştır. Hastalığın biyolojik mücadelesi ile ilgili çalışmalarda, Adana'da sardunya yetiştirilen farklı alanlardan bitki büyümesini teşvik eden rizobakterileri (PGPR) izole etmek için toplam 16 adet toprak örneği alınmıştır. Örneklerden toplam 234 adet aday PGPR izole edilmiştir. Katı NBRIP besi yeri kullanılarak bu bakteri izolatlarından 60'ının fosforu çözdüğü belirlenmiştir. En yüksek fosfor çözen 5 izolat seçilerek saksı çalışmasında hastalığı engelleme yeteneği araştırılmıştır. Yaprak enfeksiyonunu iki PGPR izolatı % 88-100 oranında, bir PGPR izolatı gövde enfeksiyonunu %63 oranında engellemiştir.
Özet (Çeviri)
Leaf spots with yellow halo, leaf necrosis, and stem rot on were detected on ivy geranium (Pelargonium peltatum) plants in Adana and İstanbul cities. Totally 29 light yellow colonies were isolated on Nutrient agar, YDC and King?s medium B from diseased plants. In pathogenicity tests, bacteria were inoculated by sterile tootpith on stems of zonal geranium (Pelargonium x hortorum) cuttings and characteristic disease symptoms were observed within 8-10 days on inoculated cuttings. Bacteria were identified as Xanthomonas axonopodis pv. pelargonii by traditional bacteriological tests, ImmunoStrip, DAS-ELISA, PCR and whole cell fatty acid methyl ester analysis (FAME). In biological control studies, 16 soil samples were taken from geranium rhizosphere in Adana for isolating candidate plant growth promoting rhizobacteria (PGPR). Totally 234 candidate PGPR were isolated from samples. Among 60 PGPR strains were solubulized phosphorus on solid NBRIP medium. Five PGPR strains were selected for pot studies to reduce disease. Two PGPR strains reduced disease incidence at % 88-100 for leaf infections and one PGPR strain significantly reduced disease incidence at % 63 for stem infections.