Ganoderma lucidum (Reishi veya Lingh-Chi) mantarının subkritik su ile ekstraksiyonu ve bileşenlerinin tanımlanması
Subcritical water extraction of Ganoderma lucidum strains and characterization of their compounds
  1. Tez No: 212576
  2. Yazar: TUĞBA BALIN
  3. Danışmanlar: DR. SİBEL IRMAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Ganoderma lucidum (Reishi), subkritik su ekstraksiyonu, polisakkarit, moleküler kütle dağılımı
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Bu çalışmada, ?Balcalı? ve ?Alata? diye adlandırılan yöresel iki farklı Ganoderma lucidum türünün polisakkaritleri CO2 atmosferinde subkritik su ile ekstrakte edilmiştir. Subkritik su ekstraksiyonu, ekstrakte edilmiş polisakkaritlerin fiziksel ve kimyasal niteliğini incelemek için üç farklı sıcaklık (50, 100 ve 150ºC) ve 280 bar (4060 psi) sabit basınçta gerçekleştirilmiştir. Her bir ekstrakttaki polisakkaritlerin çözünürlüğü, pH'sı, nem, protein, üronik asit ve monosakkarit içerikleri ve moleküler kütle dağılımları belirlenmiştir. Ekstraktların monosakkarit içerikleri ve ortalama moleküler kütleleri GPC ve HPSEC-MALLS analizleri ile belirlenmiştir. Bu analizlerden elde edilen sonuçlar, Ganoderma lucidum'un her iki türündeki polisakkaritlerin başlıca D-glukoz ve eser miktarlarda D-mannoz ve Dgalaktozdan oluştuğunu göstermiştir. HPSEC-MALLS analizleri ile her iki türün iki polisakkarit fraksiyonu içerdiği belirlenmiştir. Alata'da ilk fraksiyonunun kütlece ortalama molekül kütlesi (Mw), sırasıyla 50, 100 ve 150ºC için, 1,253x107; 5,924x106 ve 2,901x106 Da ve Balcalı'da ise 6,279x106; 1,749x106 ve 8,140x105 Da olarak hesaplanmıştır. İkinci fraksiyonların molekül kütleleri ise, sırasıyla 50, 100 ve 150 ºC'de, Alata için 5,064x104; 4,687x104 ve 1,022x104 Da ve Balcalı için 4,311x104; 2,662x104 ve 2,672x104 Da olarak bulunmuştur. 280 nm'de HPSEC-UV analizleri ve Lowry protein metodu sonuçları, polisakkarit ekstraktlarının protein içerdiğini de göstermiştir. Polisakkarit ekstraktlarındaki proteinin miktarı ekstraksiyon sıcaklığının artmasıyla azalmıştır. Nötral ve bazik ortamda Balcalı ve Alata'nın sıcak su ekstraktalarının sırasıyla %1,53 ve %3,43'ü çözünmeden kalırken, subkritik su ekstraktlarının tümü çözünmüştür.
Özet (Çeviri)
In this study, polysaccharides of two different Ganoderma lucidum local strains called ?Balcali? and ?Alata? were extracted with subcritical water at CO2 atmosphere. Subcritical water extraction was carried out at three different temperatures (50, 100 and 150 ºC) at a constant pressure of 280 bar to examine physical and chemical characterization of the polysaccharides extracted. The solubility, pH, humidity, protein, uronic acid, and monosaccharide contents, and molecular weight distribution of polysaccharides in each extract were determined. Monosaccharide contents and the average molecular weights of the extracts were determined by GPC and HPSEC-MALLS analysis. The results showed that polysaccharides of both strains of Ganoderma lucidum composed of mainly Dglucose and trace amount of D-mannose and D-galactose. HPSEC-MALLS analysis were indicated that both strains contained two polysaccharide fractions. The weightaverage molecular masses of first fraction in Alata were 1.253x107, 5.924x106 and 2.901x106 Da and in Balcali were 6.279x106, 1.749x106 and 8.140x105 Da at 50, 100, and 150 ºC, respectively. The second fraction had weight average molecular weight (Mw) of 5.064x104, 4.687x104 and 1.022x104 Da for Alata and 4.311x104, 2.662x104 and 2.672x104 Da for Balcali at 50, 100 and 150 ºC, respectively. HPSEC-UV analysis at 280 nm and Lowry protein assay results showed that these polysaccharide extracts contained protein. The amount of protein in polysaccharide extracts decreased by increasing the extraction temperature. All subcritical water extracts of Balcali and Alata were soluble while hot water extracts left insoluble residues of 1.53% and 3.43% in neutral and alkali medium, respectively. KeyWords: Ganoderma lucidum (Reishi), subcritical water extraction, polysaccharide, molecular mass distrubition