Türkiye'nin tarımsal mekanizasyon düzeyinin değerlendirilmesi ve coğrafi bilgi sistemi ile haritalanması
Evaluation and mapping of the agricultral mechanization level in Turkey's using GIS
  1. Tez No: 212594
  2. Yazar: İNCİ DARTAR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SAİT M. SAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Tarımsal Mekanizasyon, Mekanizasyon Düzeyi, Haritalama, Coğrafi Bilgi Sistemi, CBS, Agricultural Mechanization, Mechanization Level, Geographical Information Systems, GIS, Mapping
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarım Makineleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
Tarımda mekanizasyon uygulamalarıyla bağlantılı olarak ileri teknoloji kullanımı, üretimdeki verimliliği, yani üretim girdileri başına çıktılann daha fazla ve kaliteli olmasını sağlamaktadır. Bu nedenle, gerek ülke içi gerekse uluslararası alanda üretimin pazarlanmasında yaşanan rekabet, tarımsal mekanizasyon varlıkları ve bunların işletme ölçeğinde işletilmesini önemli kılmaktadır. Tarımsal mekanizasyon düzeyinin, kabul edilmiş kriterler ekseninde benzer üretim alanlarında rekabet içerisinde bulunan işletmeler için verimlilikle ilişkilendirilmek koşuluyla karşılaştırılması oldukça önemlidir. Bu tez kapsamında güncel Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerinden hareketle Türkiye'de iller ve tarım bölgelerine göre seçilmiş tarımsal mekanizasyon düzeyi değerleri hesaplanmış ve CBS kullanımı ile iller için haritalanarak bir veri tabam şekline dönüştürülmüştür. Sonuçta, en yaygın karşılaştırma kriteri olarak kabul edilen kW/ha kriterlerine göre, Türkiye'nin mekanizasyon düzeyinin 2001 yılı verilerine görel.65 kW/ha olduğu belirlenmiştir. Bölgelere göre bir değerlendirme yapıldığında en yüksek değere sahip bölgenin 3.3 kW/ha ile Marmara en düşük değere sahip bölgenin ise 0,7 kW/ha değeri ile Güneydoğu Anadolu bölgesi olduğu tespit edilmiştir
Özet (Çeviri)
Benefiting from the agricultural mechanization at different levels in farms affects the agricultural production in terms of the productivity and quality increase . For this reason, surviving in the though competition environment of agricultural product markets highly depends on planned and well organized mechanization applications in farm scale. Comparing the mechanization level in terms of commonly accepted criteria and interrelating them with productivity for the farms which produce same kinds of products are so important. in the scope of this work, mechanization levels of each province and agricultural region of Turkey were calculated from Turkish Statistical Institute (TURKSTAT) data and mapped by using a GIS software. As a result, according to the criterion of mechanical power per unit production area (kW/ha), based on the 2001 data, the mechanization level of Turkey was 1,65 kW/ha. When the agricultural regions were compared from the kW/ha point of view, it can be seen that Marmara region has the highest value with 3,3 kW/ha while the lowest value was in East region as 0.70 kW/ha.