Oral yolla alınan organofosforlu bir insektisitin (Malathion) Pimpla turionellae L.'nın eşey oranına etkisi
Effect of orally administrated an organophosphorus insecticide (Malathion) on the sex ratio of Pimpla turionellae L.
- Tez No: 212593
- Danışmanlar: PROF. DR. İSKENDER EMRE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Fizyoloji, Zooloji, Biology, Physiology, Zoology
- Anahtar Kelimeler: Pimpla turionellae, insektisit, malation, eşey oranı, Pimpla turionellae, Insecticide, Malathion, Sex ratio
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 38
Özet
Bu çalışmada organofosforlu bir insektisit olan malahtionun 0.001, 0.010, 0.100, 0.500 ve 1.000 ppm lik konsantrasyonlarının Pimpla turionellae'nın eşey oranı üzerine olan etkileri araştırıldı. Denenen malathion konsantrasyonlarından hiç biri toplam ergin birey çıkışına negatif bir etkide bulunmamıştır. 0.001, 0.010 ve 1.000 ppm malation toplam ergin birey çıkışını önemli derecede arttırmıştır. 0.010 ve 0.100 ppm malation dişi birey çıkışını arttırmasına rağmen yüksek malathion konsantrasyonları (0.500 ve 1.000 ppm) dişi birey çıkışını önemli derecede düşürmüştür. Kontrol grubunda %51.86 olan dişi çıkış oranı 1.000 ppm malation içeren besinle beslenen grupta %46.68 oranında azalarak %27.64'e düşmüştür. Erkek birey çıkışında ise en önemli fark 1.000 ppm malation içeren besinle beslenen grupta ortaya çıkmıştır. Kontrol grubunda %48.16 olan erkek birey çıkış oranı 1.000 ppm malation içeren besinle beslenen grupta %50.23 oranında artarak %72.36 ya yükselmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the effects of 0.001, 0.010, 0.100, 0.500 and 1.000 ppm concentrations of malathion, an organophosphorus insecticide, on the sex ratio of Pimpla turionellae L. were investigated. None of the malathion concentrations which was examined did not negative effect on the total adult emergence. Diets which was contain 0.001, 0.010 and 1.000 ppm malathion significantly increased the total adult emergence. Although 0.010 and 0.100 ppm malathion increased the female emergence, higher concentrations of malathion (0.500 and 1.000 ppm) significantly decreased the female emergence. The 51.86 % female emergence rate in the control group decreased to 27.64% by decreasing to a rate of 46.68% in the group which was fed with the nutrition containing 1.000 ppm malathion. On the other hand, the most significant difference in the male emergence rate was observed in the group fed with nutrition containing 1.000 ppm malathion. The 48.16% male emergence rate in the control group increased to 72.36% by increasing to rate 50.23% in the group which was fed with the nutrition containing 1.000 ppm malathion.