Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC)'nde kabakgil yetiştirilen alanlarda hıyar mozayik virüsü (Cucumber mosaic virus, CMV) ve kabak sarı mozayik virüsü (Zucchini yellow mosaic virus, ZYMV)'nün surveyi
Survey of Ccucumber mosaic virus (CMV) and Zucchini yellow mosaic virus (ZYMV)?in Turkish Republic of Northern Cyprus in cucurbits growth fields
  1. Tez No: 212595
  2. Yazar: AYŞE KARAMANLI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUHARREM ARAP KAMBEROĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: CMV, ZYMV, ELISA, Mekanik inokulasyon, RT-PCR, CMV, ZYMV, ELISA, Mechanical Inoculation, RT- PCR
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Bu çal ışma, Kuzey K ıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde yeti ştirilen kabakgillerde zararlı H ıyar Mozayik Virüsü (Cucumber Mosaic Virus, CMV) ve Kabak Sar ı Mozayik Virüsü (Zucchini Yellow Mosaic Virus, ZYMV)'nün biyolojik, serolojik ve moleküler tanısının yapılması amacıyla 2006- 2007 yılları arasında yürütülmüştür. Araziden toplanan virüslü olduğundan şüphelenilen bitkiler, öncelikle ELISA yöntemi ile testlenmi ş ve hastal ık oran ı CMV için % 8.07 ve ZYMV için % 34.5 olarak saptanm ıştır. Ayr ıca her iki virüsün kar ışık hastal ık oran ı da % 7.4 olarak bulunmuştur. CMV ve ZYMV ile infekteli örnekler kodlanarak mekanik inokulasyon çalışmalarında kullanılmış ve indikatör bitkiler üzerinde 15- 30 gün gibi bir sürede simptom çıkışına neden olmuştur. CMV ve ZYMV ile infekteli indikatör bitkilerinden total RNA ekstraksiyonu yapılmış ve bunlar RT- PCR yönteminde kullan ılmıştır. Agaroz jel elektroforezde CMV ve ZYMV için sırasıyla 250 ve 650 bp'lik band büyüklükleri gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The objectives of this study are biological, serological and molecular detection of CMV and ZYMV in cucurbits growing in Turkish Rebublic of Northern Cyprus provinces between 2006 and 2007. Collected samples suspected to be CMV or ZYMV were firstly tested with ELISA test and infection ratio for CMV and ZYMV was determined as 8.07% and 34.5%, respectively. Mix infection ratio of CMV and ZYMV was 7.4%. CMV and ZYMV positives were coded and used for mechanical inoculation. The symptoms were observed on indicator plants in 15- 30 days after inoculation. Total RNAs were extracted from infected indicator plants and used for RTPCR method. The respected size of bands with 250 and 650 bp were observed on agarose gel electrophoresis for CMV and ZYMV respectively.