Dünyada ve Türkiye'de organik pamuk tarımı ve ekonomisi
The production and economics of organic cotton in Turkey and in the world
- Tez No: 212603
- Danışmanlar: PROF. DR. M. NECAT ÖREN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Ziraat, Economics, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Organik pamuk, üretim maliyeti, pazarlama, Organic cotton, production costs, marketing
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
Pamuk yetistiriciliginde yüksek miktarda kimyasal kullanımının ekosisteme, su kaynaklarına, hayvan ve insan varlıklarına zarar vermesi, dünya çapında artan bir ilgi ile organik pamuga karsı büyük bir talebi baslatmıstır. Türkiye organik pamuk üretimine önemli miktarda katkı saglayan bir ülke durumundadır. Organik pamuk yetistirilirken hiçbir sekilde kimyasal yapay gübre, pestisit ve defolyant kullanılmamaktadır. Bu sebeple, organik pamuk üretiminde, geleneksel pamuk üretimine kıyasla verim genellikle daha düsük, maliyet ise daha yüksektir. Genel olarak, organik pamugun üretim maliyeti %50 daha fazladır. Ancak satıs fiyatı da, geleneksel yolla üretilen pamuga göre ortalama %20-56 daha fazla oldugundan organik pamuk üretimi daha karlı olabilmektedir. Yüksek üretim maliyetleri nedeniyle organik elyaflar pahalılasmakta ise de, artan maliyetine ragmen bu ürüne yönelik artan bir talep mevcuttur. Bu çalısmada; dünyada ve Türkiye'de geleneksel ve organik yolla üretilen pamuk üretim, tüketim ve ticaretindeki gelismeler ile organik pamuk fiyat, maliyet ve pazar yapısı ve Türkiye'nin üretim potansiyeli incelenmistir.
Özet (Çeviri)
Increased level of chemical inputs used in the production of cotton is adversly affecting water resources, human and animal health resulting in an increased worldwide need for organically-produced cotton. Turkey has a large scale contribution to the production of organic cotton. No synthetic chemicals such as fertilizers, pesticides, defoliants are used in organic cotton agriculture. Because of this, the yield is lower and the production costs are higher in the production of organic cotton as compared to the conventional production. Usually, the production cost of organic cotton is about 50% higher compared to the conventionally-grown cotton. However, since the price of organic cotton is 20-56% higher compared to the conventional cotton, the organic cotton production could be more profitable. In this study, the production, consumption, and trade of organic cotton in Turkey and in the world as well as the price, costs, and marketing structure and Turkey?s production potential were investigated.