Doymamış zeminlerde hacimsel sıkışma katsayısı ile su içeriği ilişkisinin incelenmesi
Investigation of relation between the coefficient of volume compressibility and water content in unsaturated soils
- Tez No: 212602
- Danışmanlar: PROF. DR. M. ARSLAN TEKİNSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Doymamış Zeminler, Zeminlerde Hacim Değiştirme Davranışları, Hacimsel Sıkışma Katsayısı, Su İçeriği, Unsaturated Soils, Volume Change Characteristics of Soils, The Coefficient of Volume Comressibility, Water Content
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
Bu çalışmada, doymamış koşullardaki alüviyal kil zemin örneğine ait hacim değiştirme davranışları incelenmiştir. Farklı su içeriklerinde hazırlanan, zemin örnekleri üzerinde, sabit su içerikli konsolidasyon deneyleri yapılmıştır. Yapılan deneylerden, her bir örneğe ait hacimsel sıkışma katsayısı değerleri hesaplanmıştır. Hacim değiştirme katsayısının, su içeriği ve gerilme değerleriyle değişimi araştırılmıştır. Artan su içeriği değeri ile hacimsel sıkışma katsayısının arttığı, artan gerilme kademesiyle ise hacimsel sıkışma katsayısının azaldığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this study, volume change behaviors of alluvial clay samples were investigated in unsaturated conditions. Oedometer tests were done on soil samples, prepared in different water contents. The coefficients of volume compressibility were calculated for each sample from these oedometer tests. Change of coefficient of volume compressibility with water content and stress, were investigated. It was observed that the coefficient of volume compressibility increases with increasing water content and decreases with increasing stress level.