Farklı sıcaklıkların avcı böcek Cheilomenes propinqua (Mulstant) (Coleoptera:Coccinellidae)'nın gelişme ve üreme gücüne etkileri
The effect of various temperatures on development and fecundity of Cheilomenes propinqua (Mulsant)(Coleoptera:Coccinellidae)
  1. Tez No: 212604
  2. Yazar: FERDA YARPUZLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NEDİM UYGUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Ziraat, Biology, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Cheilomenes propinqua, farklı sıcaklıklar, biyolojik özellikler, yasam çizelgeleri, Cheilomenes propinqua, different temperatures, biological characteristics, life table
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 62
Özet
Türkiye'de ilk kez 2002 yılında saptanan avcı böcek, Cheilomenes propinqua (Mulsant) (Coleoptera: Coccinellidae) ile ilgili gerek yurt içinde gerekse yurt dısında birkaç faunistik-sistematik çalısma dısında baska bir çalısmaya rastlanmamaktadır. Ancak biyolojik mücadelede bu gibi türlerden yararlanabilmek için biyolojisi, ekolojisi vb. özelliklerinin çok iyi bilinmesi gerekmektedir. Bu nedenle çalısma 2003-2004 yılları arasında ele alınmıs olup, ilk asamada C. propinqua'nın farklı sıcaklıklarda ergin öncesi dönemlerin gelisme süreleri, ölüm oranları ile erginlerin preovipozisyon, ovipozisyon, postovipozisyon süreleri, günlük ve ömür boyu toplam bıraktıkları yumurta sayıları vb. bazı biyolojik özelliklerinin ortaya çıkarılması amaçlanmıstır. Bunun için üretim kafeslerinden alınan 0-1 gün yaslı yumurtalar ayrı ayrı 15, 20, 25, 30, 35ºC sabit, 25-35ºC (günün 12 saati 25, diger 12 saati 35ºC) degisken sıcaklıklara ve %60±10 orantılı nem içeren iklim odalarına alınmıstır. Deneme süresince C. propinqua bakla bitkisi (Vicia faba L.) üzerinde üretilmis bakla yaprak biti, Aphis fabae (Blanchard) ile beslenmistir. Ergin öncesi dönemlerin gelisme süreleri 9.75 gün ile en kısa 35°C'de, 44.06 gün ile en uzun 15°C'de gerçeklesmistir. Ölüm oranları ise %87.6 ile en fazla 35°C'de, en az ise 25-35°C degisken sıcaklıkta %28.4 olarak belirlenmistir. En kısa preovipozisyon süresi 30 °C'de 1.2 gün, en uzun süre 20°C'de 9.3 gün; en uzun ovipozisyon süresi 75.3 gün ile 20°C'de görülürken, en kısa süre 35 °C'de 19.4 gün; postovipozisyon süresi ise 14.6 günle yine en uzun 20°C'de, en kısa 5.0 günle 30°C' de kaydedilmistir. Yumurta verimi en fazla günlük 17.6 ve toplam 1233.6 adet olarak 25°C'de bırakılmıstır. C. propinqua'nın ergin öncesi gelisme süreleri, ölüm oranları ile erginlerin yasam süreleri ve bıraktıkları yumurta sayılarına dayanarak avcı böcegin net üreme gücü (Ro), kalıtsal üreme yetenegi (rm) ve ortalama döl süresi (To) hesaplanmıs olup en uygun sıcaklıgın 25°C oldugu ortaya çıkarılmıstır. C. propinqua'nın gelisme esigi, etkili sıcaklılar toplamı ve teorik döl sayısı sırasıyla 9.71, 208 ve 16.06 olarak bulunmustur.
Özet (Çeviri)
Until now, there was no any study except faunistic-systematic study of predatory insect, Cheilomenes propinqua (Mulsant) (Coleoptera: Coccinellidae) which was determined the first time in 2002 in Turkey. However, biology, ecology, etc., characteristics of as these predatory species have to be known for using in biological control. It was aimed that to determine of the immature stage?s development time, mortality rate, preoviposition, oviposition, postoviposition time of adult, the numbers of egg laid daily and totally and some biological characteristics in different temperatures in this study during 2003-2004. For these reason, the eggs at 0 and 1 day old taken from rearing cages kept in the climatic rooms, at 15, 20, 25, 30, 35ºC in stabil temperatures, 25-35ºC (12 hours at 25ºC, 12 hours at 35ºC) in variable temperatures and %60±10 humidity. C. propinqua was fed by Aphis fabae (Blanchard) which was reared on Vicia faba L. The results indicated that the shortest immature stage?s development time was at 35ºC in 9.75 days, the longest was at 15ºC in 44.06 days. The highest mortality rate was occured at 35ºC with 87.6 %, the lowest was at 25-35°C in variable temperatures with 28.4%. The shortest preoviposition time was observed at 30°C in 1.2 days, the longest was at 20°C in 9.3 days. The shortest oviposition time was obtained at 35°C in 19.4 days, the longest was at 20°C in 75.3 days. The shortest postoviposition time was determined at 30°C in 5.0 days, the longest was at 20°C in 14.6 days. The highest fecundity was found at 25°C daily 17.6 eggs and totalty 1233.6 eggs. Net production rate (Ro), Intrinsic rate of increase (rm) and mean generation time (To) of predatory insect was calculated according to the immature stage?s of development time, mortality rate, adult longevity, the numbers of egg laid by female and the optimum temperature for the predator was found as 25ºC. The developmental threshold, the total of effective temperatures and the number of generations of C. propinqua was 9.71, 208°C and 10.06 respectively.