Farklı sıra aralığı ve ekim normlarının rezene (Foeniculum vulgare mill. var. dulce)'de verim, verim unsurları ve bazı kalite özelliklerine etkileri
The effects of different row spacing and seeding rate on yield, yield component and some quality properties of fennel (Foeniculum vulgare mill. var. dulce)
  1. Tez No: 212617
  2. Yazar: BAŞAK ÖZYILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜNGÖR YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Tatlı rezene, Foeniculum vulgare Mill. var. dulce, sıra aralıgı, ekim normu, Sweet fennel, Foeniculum vulgare Mill. var. dulce, row spacing, sowing rate
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
Bu arastırma, Tokat ? Kazova sartlarında tatlı rezenenin (Foeniculum vulgare Mill. var. dulce) ekim sıklıgı ve dekara atılacak tohumluk miktarını belirlemek amacıyla 2006 yılında yapılmıstır. Arastırmada üç farklı sıra aralıgı (20, 30 ve 40 cm) ve 4 farklı ekim normunun (250, 500, 750 ve 1000 adet tohum/m2) verim, verim unsurları ve bazı kalite özelliklerine etkileri incelenmistir. Deneme Tesadüf Boklarında Bölünmüs Parseller Deneme Desenine göre 3 tekerrürlü olarak yürütülmüs, elde edilen bulgular aynı yönteme göre istatistiksel analizlere tabi tutulmustur. Arastırmada, bitki boyu, bitki basına dal sayısı, bitki basına semsiye sayısı, semsiye basına meyve sayısı, tohum verimi, biyolojik verim, hasat indeksleri, bin tohum agırlıgı, uçucu yag oranı ve sabit yag oranı incelenmistir. Elde edilen bulgulara göre, en yüksek tohum verimi (257,1 kg/da) ve uçucu yag oranı (% 2,8) 30 cm sıra aralıgı ve 250 adet tohum/m2 kombinasyonundan elde edilmistir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to determine the effects of plant density and seed rates of fennel (Foeniculum vulgare Mill. var. dulce) in Tokat-Kazova conditions in the 2006 growing season. In this study, the effects of three row spaces (20, 30, 40 cm) and four different sowing rates (250, 500, 750, 1000 seeds/m²) on some yield (seed yield, oil rate) and quality properties were investigated. The experimental design was a Randomized Complete Block Design in split plots with three replications and data was analyzed accordingly. Plant height, number of stem per plant, number of umber per plant, number of fruit per umbel, seed yield, biological yield, essential oil ratio were investigated in this experiment. According to results, highest seed yield and essential oil ratio were obtained from 30 cm row spacing and 250 seed/m² sowing rate.