Ankara şartlarında farklı sıra aralığı ile ekim ve azotla gübrelemenin tek yıllık çim (Lolium multiflorum Lam.)'in ot verimi ve kalitesine etkileri
The Effects of different row spacings and nitrogen application on forage yield and quality of annual ryegrass in ecological condition of Ankara
  1. Tez No: 114257
  2. Yazar: FEHMİ AKGÜL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET GÖKKUŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Lolium multiflorum, N fertilization, row spacing, fresh and hay yield, dry matter, crude protein, crude cellulose, crude ash
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 58
Özet
Deneme Ankara ekolojik şartlarında 2000 yılında yürütülmüştür. Bitki materyali olarak tek yıllık çimin (Lolium multiflorum Lam.) Caramba çeşidi kullanılmıştır. Araştırma şansa bağlı tam bloklarda' bölünmüş parseller deneme desenine göre 4 tekerrürlü olarak kurulmuştur. Ana parsellere sıra aralıkları (17.5 ve 35 cm) ve alt parsellere azot dozları (0, 5, 10, 15 ve 20 kg/da) yerleştirilmiştir. Denemede elde edilen sonuçlara göre, yeşil ot verimi hariç, genellikle sıra aralıklarının incelenen özellikler üzerine etkisi önemli olmamıştır. Azotla gübreleme yeşil ot, kuru ot ve ham protein verimleri ile otun kuru madde ve ham protein oranlarını artırmıştır. En yüksek yeşil ot (1162.72 kg/da), kuru ot (383.64 kg/da) ve ham protein verimi (79.89 kg/da) en yüksek azot dozunda (20 kg/da) elde edilmiştir. Anahtar Kelimeler : Lolium multiflorum, azotlu gübre, sıra aralığı, yaş ve kuru ot verimi, kuru madde, ham protein, ham selüloz, ham kül.
Özet (Çeviri)
This trial was conducted in ecological condition of Ankara in 2000. Annual ryegrass {Lolium multiflorum Lam.) cv. Caramba was used as a plant material. The experiment was established in completely randomized block desing with split plots with four replications. Two different row spacings as 17.5 and 35 cm were used in main plots and five nitrogen doses (0, 5, 10, 15, 20 kg N/da) in sub-plots. The results from the experiment showed that generally the effects of row spacing on investigated characteristics except on fresh yield was not significant. Increasing application doses of nitrogen increased the yields of fresh forage, hay and crude protein, and the contents of dry matter and crude protein of hay. The highest fresh plant weight (1162.72 kg/da), hay (383.64 kg/da) and protein yield (79.89 kg/da) were obtained at the highest nitrogen dose (20 kg/da).