Sanayi yapılarında planlama (tasarım/yapım/kullanım) ilkeleri ve Kütahya bölgesinin irdelenmesi
Planning principles in industrial buildings (design/construction/usage) and explication of Kütahya region
- Tez No: 212623
- Danışmanlar: PROF. CENGİZ BAYÜLGEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Kütahya bölgesi, sanayi yapısı, yapısal sorun, yapısal konfor, yapısal planlama, Kütahya Region, industrial building, structural problems, structural comfort, structural planning
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yapı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 158
Özet
Sanayi yapılarının, ülkemiz ekonomisinde büyük bir pay sahibi olması ve günümüzde sanayi sektörüne verilen devlet teşviklerinin artması, bu yapıların sürekli bir biçimde gelişime ve teknolojiye ayak uydurma zorunluluğunu getirmiştir. Bununla birlikte, oluşan rekabet ortamı da bu süreçte belirleyici unsurlar arasında yerini almıştır. Mimarın bu süreçteki asli vazifesi, gelişen teknolojiyi ve oluşan rekabet ortamını iyi kavrayıp, ihtiyaçlara cevap verebilen, çevreye uyumlu, ekonomik, her türlü gelişime açık, en kısa sürede faaliyete geçebilecek sanayi yapılarını tasarlayıp uygulamaktır. Ortaya konulan bu çalışmada, sanayi yapılarına ait mimari ve yapısal planlama verileri anlatılmış, sanayi yapılarının tasarım, planlama, uygulama ve uygulama sonrası ortaya çıkan veya çıkması muhtemel olan sorunlara değinilmiş, bu sorunların seçilen model alanda (KÜTAHYA BÖLGESİ) irdelemesi yapılmıştır. Model alanda (KÜTAHYA BÖLGESİ) seçilen sanayi yapılarında, gözlemlenen yapısal sorunların ortaya konulması ve çözümlenebilir olanların mevcut durumlar göz önüne alındığında, hangi yollarla çözüme kavuşturulacağının tespitinin yapılması, Kütahya Bölgesi'ne ait bir kazanç olarak geri dönmesi hedeflenmiştir. Sonuç olarak, model alanda (KÜTAHYA BÖLGESİ) seçilen sanayi yapılarında yapılan incelemelerde, yapısal konfor koşullarına, tasarım, planlama ve uygulama aşamasında yeteri kadar dikkat edilmediği gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Industry building?s being a good allottee in our country?s economy and increase of environment promotion in the area of industry have brought the necessity of keeping step with the development and technology for these industry buildings. All the same, the competitive atmospherehas taken its place as determining factor in this process. The fundamental duty of an architect in this process is to apprehend wisely the developing technology and competitive atmosphere, to provide the needs, to be compatible with the environment, economical, to be open to the every development and to project industry buildingsthat will go into action as soon as possible and then to apply these projects. In this study, the original data of architectural and structural planning of industrial buildings is explained, the design of them, applyings, plannings, the problems appearing or likely to appear after applying are mentioned and investigation of these problems for chosen area (KÜTAHYA REGION) is made. The structural problemsof chosen industrial buildings of model area is targetted. Additionally finding the ways of solution of the problems which are likely to be solved is targetted t oto back to (KÜTAHYA REGION) as a gaining. Finally, in the investigations conducted in the industrial buildings of chosen area (KÜTAHYA REGION). It is observed that conditions of structural comfort is neglected in the process of desinging, planning, and applying.