Sphex flavipennis fabricus, 1793 (Hymenoptera:Sphecıdae)'in sindirim kanalının morfolojisi ve ince yapısının araştırılması
Invastigation of digestive tract of Sphex flavipennis fabricus, 1793 (Hymenoptera:Sphecidae) morphology and ultrastructure
- Tez No: 212627
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MENDERES SUİÇMEZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Sphex flavipennis, Sindirim kanalı, nce yapı, Morfoloji, Sphex flavipennis, Digestive tract, Ultrastructure, Morphology
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 56
Özet
Bu çalısmada; Sphex flavipennis'in (Hymenoptera; Sphecidae) sindirim kanalının histolojisi ve ince yapısı ısık ve elektron mikroskobunda arastırılmıstır. Bu böcegin sindirim kanalı; ön, orta ve son bagırsak olmak üzere üç kısımdan meydana gelmistir. Ön bagırsak; özefagus ve proventikulustan olusmustur. Orta bagırsak anterior ve posterior kısımlardan meydana gelmistir. Son bagırsak ise ileum, kolon ve rektum olarak adlandırılan kısımlardan meydana gelmistir. Epitelyumu dıstan boyuna ve dairesel kas tabakaları kusatmıstır. Epitelin lümen tarafında degisen kalınlıklarda intima tabakası bulunur. Epitelyum rejeneretif, endokrin ve enterosit olmak üzere üç çesit hücreden meydana gelmistir. Endokrin hücrelerin apikalleri lümene uzanır, sitoplazmaları salgı granülleri ile doludur ve bazal zar katlanmalarından yoksundurlar. Rejeneratif hücreler epitelyumun bazalında bulunan, küçük, farklılasmamıs hücrelerdir. Enterosit hücreler, mitokondriler ile bitisik olan iyi gelismis bazal zar katlanmalarına sahiptirler.
Özet (Çeviri)
In this study; the ultrastructure and histology of digestive tract of Sphex flavipennis (Hymenoptera: Sphecidae) was examined by light and electron microscopy. The digestive tract of this insect is divided into three parts; foregut, which is consisted of esophagus and proventriculus, midgut, which is subdivided into anterior and posterior parts, and hindgut, which is subdivided into three segments called as ileum, colon and rectum. There is outer longitudinal muscle and iner circular muscle in the haemocoel side of the epithelium and there is a cuticle that is variable thicks in the luminal side of the epithelium. The epithelium made of three kind of cells; endocrine cells, regenerative cells and enterocyt cells. The apical of endocrine cells extended to the lumen, its cytoplasm filled with secretory granules and lacked infoldings of basal plasma membranes. The regenerative cells are small, undifferantation cells which are located base of the epithelium. The enterocyt cells has well developed infoldings of basal plasma membranes that are adjacent with mitocondria.