Kastamonu ekolojik şartlarına uygun silajlık mısır (Zea mays L.) çeşitlerinin belirlenmesi
Determination of suitable corn varieties (Zea mays L.) for slage production under the ecological condition of Kastamonu
  1. Tez No: 212628
  2. Yazar: FATİH GÜREL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SABRİ GÖKMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Atdisi mısır, silaj, yesil ot, kuru madde verimi, Dent corn, silage, herbage yield, dry matter yield
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 60
Özet
Bu arastırma, Kastamonu iline bağlı Tasköprü ilçesinde silaj amacıyla yetistirilebilecek mısır çesitlerini belirlemek amacıyla 2006 yılı vejetasyon döneminde yapılmıstır. Çalısmada bitki materyali olarak RX-9292, Tex, Cadız, Premier, RX-893, LG-60, C-955, Bolson, Diamond Seeds, Goldeclat, Korduna, TTM-815, Trebbia, Tektor, Karadeniz Yıldızı, Isıdora ve PegaSo çesitleri kullanılmıstır. Deneme“Tesadüf Blokları Deneme Deseninde”3 tekerrürlü olarak kurulmustur. Ekim, 5 m uzunluğundaki parsellere sıra arası 70, sıra üzeri 15 cm olacak sekilde elle yapılmıstır. Arastırmada, bütün parsellere dekara 10 kg P2O5 ve 16 kg N hesabıyla gübre verilmistir. Fosforlu gübrenin tamamı ekimle birlikte, azotlu gübrenin ise % 50'si ekimle birlikte, % 50'si de bitkiler 40-50 cm boya ulastıkları zaman verilmistir. Çesitlerin tepe püskülü çıkarma süresi 64-73 gün, koçan püskülü çıkarma süresi 67-78 gün, bitki boyları 227,8-273,9 cm, bitki basına yaprak sayıları 12,5-15,3 adet, bitki basına koçan sayıları 1,0-1,8 adet, ilk koçan yükseklikleri 94,2-138,9 cm, sap oranları % 22,2-43,3, koçan oranları % 42,9-63,2, yaprak oranları % 12,1-16,7, yesil ot verimleri 6618-9525 kg/da, kuru madde oranları % 30,8-37,9 ve kuru madde verimleri 2211-3459 kg/da arasında değismistir. Arastırmada yaprak oranı, yesil ot verimi ve kuru madde oranı hariç incelenen tüm özellikler bakımından çesitler arasında önemli farklar belirlenmistir. Çiçeklenme süresi ve yesil otta yaprak oranı Diamond Seeds çesidinde, bitki boyu Isıdora, bitkide yaprak sayısı C- 955, sap oranı Tektor, koçan oranı Goldeclat, yesil ot verimi Tex, kuru madde oranı ve kuru madde verimi ise Trebbia çesitlerinde en yüksek bulunmustur. Bir yıllık sonuçlara göre, yesil ve kuru madde verimi yüksek olan Trebbia, Tex ve Cadız çesitlerinin bölgede silaj amacıyla yetistirilmesi tavsiye edilebilir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to determine corn cultivars which will be grown for silage in Tasköprü district of Kastamonu during the 2006 vegetation season. In the research, RX- 9292, Tex, Cadiz, Premier, RX-893, LG-60, C-955, Bolson, Diamond Seeds, Goldeclat, Korduna, TTM-815, Trebbia, Tektor, Karadeniz Yildizi, Isidora and PegaSo were used as plant materials. The experimental design was a Randomized Complete Block Design with three replications. Seeds were sown in plots, 5 m long, with 70 cm between rows. Plant spacing within the rows was 15 cm. 10 kg P2O5 and 16 kg N per decare were calculated as fertilizer rates and applied to each plot. All of the phosphorus fertilizer was applied at sowing while nitrogen fertilizer was splitted, half applied at planting and half when the plants were 40-50 cm. Tasselling periods varied from 64 to 73 days, silking periods from 67 to 78 days, plant height from 227,8 to 273,9 cm, number of leaves per plant from 12,5 to 15,3, number of ears per plant from 1.0 to 1,8, first ear height from 94,2 to138,9, stalk rate from 22,2 to 43,3 %, rate of ear from 42,9 to 63,2 %, rate of leave from 12,1 to 16,7 %, herbage yield from 6618 to 9525 kg/da, dry matter rate from 30,8 to 37,9 % and dry matter yield from 2511 to 3459 kg/da. In the trial, differences among cultivars were significant for all studied characters, except leaf rate, herbage yield and dry matter rate. The highest values obtained from Diamond Seeds for flowering period and leaf rate in herbage, from Isidora for plant height, from C-955 for number of leave per plant, from Tektor for stalk rate in herbage, from Goldeclat for ear rate in herbage, from Tex for herbage yield, from Trebbia for dry mater rate and dry matter yield. According to results from one year, Trebbia, Tex and Cadiz which have high herbage and dry matter yields can be recommended for silage in Tasköprü region.