Bağlarda farklı toprak işleme sistemlerinin toprağın bazı fiziksel özelliklerine etkisi
Effects of different soil tillage methods on some soil physical properties in vineyards
- Tez No: 212631
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ENGİN ÖZGÖZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Baglarda Toprak 7sleme, Gravimetrik Nem 7çerigi, Hacim Agırlıgı, Penetrasyon Direnci, Toprak Frezesi, Toprak Sıcaklıgı, Soil tillage in vineyards, Gravimetric water content, Bulk density, Penetration resistance, rotary tiller, Soil Temperature
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarım Makineleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 47
Özet
Bu çalısmada, Kırıkkale ilinde baglarda uygulanan farklı toprak isleme yöntemlerinin (kulaklı pulluk+kültüvatör, kulaklı pulluk+freze, freze ve kulaklı pulluk+ diskli tırmık+disli tırmık) zaman tüketimi, toprak özellikleri (gravimetrik nem içerigi, hacim agırlıgı, penetrasyon direnci, parça boyut dagılımı, sıcaklık) ve yabancı ot yogunluguna etkileri karsılastırılmıstır. Ölçüm zamanı ile topragın gravimetrik nem içerigi, hacim agırlıgı, porozite ve sıcaklık degerlerindeki degisimin istatistiksel olarak önemsiz, penetrasyon direncindeki degisimin ise istatistiksel olarak önemli oldugu bulunmustur. Gravimetrik nem içerigi degerlerinde 0-10 cm ve 10-20 cm derinliklerde toprak isleme yöntemlerinden kaynaklanan degisim istatistiksel olarak önemli bulunmustur. Hacim agırlıgı ve porozite degerleri üzerine toprak isleme yöntemlerinin 10-20 cm ve 20-30 cm derinliklerde istatistiksel olarak önemli bir etkisinin oldugu belirlenmistir. Penetrasyon direnci ve toprak sıcaklıgı degerlerine toprak isleme yöntemlerinin istatistiksel olarak önemli bir etkisinin olmadıgı görülmüstür. Tüm uygulamalarda % olarak, 2.36 mm den küçük, 37.5-28 mm ve 20-10 mm arasında boyutlara sahip toprak parçacıklarının daha fazla oldugu görülmüstür. Yabancı ot dagılımı üzerine toprak isleme uygulamalarının önemli bir etkisinin olmadıgı belirlenmistir. Toprak özellikleri ve yabancı ot dagılımındaki degisim dikkate alındıgında dört yönteminde baglarda yabancı ot kontrolü, topragın havalandırılması ve nem kaybının önlenmesi için ilkbaharda yapılan toprak isleme amacıyla kullanılabilecegi anlasılmıstır. Çalısma süreleri dikkate alındıgında ise freze uygulamasının daha avantajlı oldugu belirlenmistir.
Özet (Çeviri)
In this study; effects of the different tillage systems on the time consumption, some of soil physical characteristics and weed density were evaluated in vineyards in Kırıkkale region. The tillage systems were moldboard plow+cultivator (A), mouldboard plow+rotary tiller (B), rotary tiller (C) and mouldboard plow+ disc harrow+tooth harrow (D). The changes in gravimetric water content, bulk density, porosity and soil temperature with measurement time has resulted no significant relationship, however the change in penetration resistance was statistically significant. The difference in gravimetric water content in 0-10 cm and 10-20 cm soil depths were statistically significant for different soil tillage systems. The effect of tillage methods applied was significant on bulk density and porosity in 10-20 cm and 20-30 cm soil depths. However, penetration resistance and soil temperature was not affected by soil tillage applications. The percentage of soil particles with dimensions between 37.5-28 mm and 20-10 mm and particles smaller than 2.36mm were greater as compared to other sizes measured in all applications. Soil tillage systems had no significant effect on weed distribution in the field. The results of this study further indicated that four tillage practices evaluated can successfully be applied in spring for weed management practices, soil aeration and water conservation in vineyards. The rotary tiller application has more advantageous that of the others in terms of time consumption in the field.