Isıl enerji depolama amaçlı plipropilen-parafin karışımının hazırlanması ve ısıl özelliklerinin belirlenmesi
Preparation of polypropylene paraffin mixture for thermal energy storage and determination of thermal properties
  1. Tez No: 212632
  2. Yazar: KEMAL KAYA
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CEMİL ALKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Polipropilen, parafin, faz değişim maddesi, enerji depolama, Polypropylene, paraffin, phase change material, thermal energy storage
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 53
Özet
Bu çalışmada gizli ısı ısıl enerji depolama amaçlı yapı kararlı polipropilen (PP) hekzakosan kompozit karışımları faz değişim malzemesi (FDM) olarak çözücü uçurma tekniği ile hazırlanmıştır. Hazırlanan karışımlarda akmanın olmadığı en yüksek FDM kapsülleme oranı %70 olarak bulunmuştur. En yüksek kapsülleme oranına sahip karışımın erime ve katılaşma ısıları ve entalpileri Diferansiyel Taramalı Kalorimetre (DSC) tekniği kullanılarak testedilmiş ve Fourier Dönüşümlü Kızılötesi (FT-IR) Spektroskopisi ve DSC teknikleri ile ispatlanmıştır. Akma testi Optik Mikroskopla teyit edilmiş ve hekzakosanın PP'in ipliksi yapısı içersinde homojen biçimde dağıldığı gözlemlenmiştir. Hazırlanan karışımın ısıl kararlılığı Isıl Gravimetrik (TG) Analiz yöntemi ile belirlenmiştir. PP-Hekzakosan şekilce kararlı FDM'si kapsülleme oranının yüksekliği, PP ve hekzakosanın bulunma kolaylığı ve ucuzluğu, uygun erime ve donma sıcaklıkları ve hekzakosanın PP içersinde homojen biçimde dağılımı avantajlarından dolayı geniş bir uygulama sahasına sahip olması beklenmektedir.
Özet (Çeviri)
In this research, polypropylene (PP)-Hexacosane composite mixtures have been prepared as shape stabilized phase change materials for latent heat thermal energy storage by solvent casting method. The maximum encapsulation ratio of phase change material (PCM) in the prepared mixtures was found as 70% by mass. The melting and freezing temperatures and enthalpies of the mixture having maximum encapsulation ratio have been determined by Differential Scanning Calorimetry (DSC) technique. The durability of 70% hexacosane shape stabilized PCM has been tested by thermal cycling and proven by Fourier Transform Infrared (FTIR) Spectroscopy and DSC techniques. Leakage test was confirmed and the homogeneous distribution of hexacosane in PP was observed by Optical Microscopy. The thermal stability of the prepared mixture was determined by Thermal Gravimetric (TG) analysis. The shape stabilized PP-hexacosane PCM was expected to own a wide range of applications due to the advantages of high encapsulation ratio, the ease and cheapness of PP and hexacosane, the suitability of melting and freezing temperatures and homogeneous distribution of hexacosane in PP.