Polygonum cognatum Meissn. (madımak)'un allelopatik potansiyelinin belirlenmesi
Determination of allelopathic potential of Polygonum cognatum Meissn.
  1. Tez No: 212636
  2. Yazar: MELİH YILAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜSEYİN ÖNEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Polygonum cognatum, Madımak, Allelopati, Fenolik Bileşikler, HPLC, Polygonum cognatum, Madimak, Allelopathy, Phenolic compounds, HPLC
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
Anadolu'da yenen bir bitki olarak halk kültüründe önemli bir yere sahip olan Polygonum cognatum Meissn. halk arasında madımak olarak bilinmektedir. Madımak diğer bitkilerin gelişimi üzerine olumsuz etkileri olduğu bilinen fenolik bileşiklerce zengindir. Ancak bu bitkinin allelopatik potansiyeline ilişkin bir çalışma bulunmamaktadır. Bu çalışmada madımağın alleopatik potansiyelini belirlemek amacıyla, toprak üstü (genç sürgün) ve toprak altı (kök +rizom) bitki aksamlarından elde edilen su ekstraktları petri kaplarında 5 farklı konsantrasyonda (0% ? kontrol ve %1, %5, %10 veya %20) test bitkilerine ait tohumlara uygulanmıştır. Denemelerde test bitkisi olarak 8 yabancı ot türü ve 8 kültür bitkisi kullanılmıştır. Ekstraktların çimlenmeye olan etkilerini belirlemek için yapılan denemede tohumlar petri kaplarında iki kat filtre kağıdı üzerine, fide gelişimine olan inhibitör etkilerini belirlemek için yapılan denemede ise genç bitki fideleri iki filtre kağıdı arasına yerleştirilmiştir. Daha sonra petri kaplarına ekstraktlar uygulanmış ve denemelerin sonunda çimlenme oranları ile kök uzunlukları belirlenmiştir. Denemelerde kullanılan her iki madımak ekstraktı da test bitkilerine ait tohumların çimlenmesi ve fide gelişimi üzerine yüksek oranda fitotoksik bulunmuştur. Artan ekstrakt konsantrasyonu engelleyici etkiyi de arttırmıştır. Genel olarak madımağın toprak üstü bitki aksamlarından elde edilen ekstraktın inhibitör etkisi toprak altı bitki aksamlarından elde edilene göre daha yüksek bulunmuştur. Saksı denemelerinde toprağa karıştırılan kuru madımak toprak üstü (genç sürgün) ve toprak altı (kök +rizom) bitki aksamlarının da, buğday, tere, karamuk ve yabani yulaf tohumlarının çimlenmesi ve oluşan fidelerin gelişimi üzerine olumsuz etkilere neden oldukları saptanmıştır. Madımak kültürü yapılan ve yapılmayan alanlardan alınan topraklarda yetiştirilen test bitkilerinin gelişimleri arasında ise önemli bir farklılığa rastlanmamıştır. Madımağın içerdiği toplam fenolik bileşik miktarının vejetasyon süresince farklılık gösterdiği belirlenmiştir. Vejetasyon boyunca (mayıs- eylül) fenolik miktarının sürekli olarak artış gösterdiği saptanmıştır. HPLC analizleri sonucunda farklı dönemlerde (mayıs, haziran, temmuz, eylül) toplanan madımak kuru sürgünlerinden 13 farklı fenolik bileşik (gallik asit, catechol, gentisic asit, catechin, chlorogenic asit, caffeic asit, epicatechin, P- coumaric asit, sinapic asit, coumarin, salicylic asit, quercitrin, t-cinnamic asit) belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Polygonum cognatum Meissn, called `madimak? in Turkish, is an important edible ethnic plant in Turkey. It is known that phenolic compounds have phytotoxic effects on other plants, and madimak is rich in phenolic compounds. However, there were no studies related to allelopathic effects of the plant. Thus, water extracts of above ground (young stem) and underground (root + rhizome) plant parts of madimak were used in petri dish experiments in 5 different concentrations (0% ? control and 1%, 5%, 10% and 20%) against seeds of 8 weeds and 8 crop species to investigate allelopathic potential of madimak. Prior to the application of the extracts, seeds were placed on the top of two layers of paper to understand the inhibitory effects on seed germination. Seedlings of tested plants were placed between two layers of paper to evaluate the inhibitory effect of extracts on seedling growths. At the end of the experiments, germinated seeds were counted and/or root lengths were measured. Both extracts used in the experiments were found highly phytotoxic on seed germination and seedling growth of the tested plants. The results further revealed that with increasing extract concentration inhibitory effects increased. However, madimak extracts from above ground plant parts were found more inhibitory than extracts from underground plant parts. Soil incorporated dried above ground (young stem) and underground (root + rhizome) plant parts of madimak caused negative effects on germination seeds and seedling growth of wheat, cress, wild oaf and corn cockle. However, seed germination and seedling growth of tested plants did not affected from madimak associated soil in the pot experiments. Total phenolic compounds amount of madimak were determined that total phenolic compounds amounts changed according to vegetation period. During vegetation (May- September) was established shows continual increase of phenolics amounts. With HPLC, 13 phenolics compounds (gallik asit, catechol, gentisic asit, catechin, chlorogenic asit, caffeic asit, epicatechin, P- coumaricasit, sinapic asit, coumarin, salicylic asit, quercitrin, t-cinnamic asit) were obtained from dried shoots of madimak.