Bazı katıların elektriksel özdirencinin sıcaklığa göre değişiminin Bloch-Gruneisen fonksiyonu kullanılarak analitik incelenmesi
The analytical evaluation of temperature dependence of electrical resistivity for some solids using Bloch-Gruneisen function
- Tez No: 212635
- Danışmanlar: PROF. DR. İSKENDER ASKEROĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Bloch-Gruneisen teorisi, Elektron-fonon etkileşmesi, Elektriksel özdirenç, Bloch-Gruneisen theory, Electron-phonon interaction, Electrical resistivity
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
Bu çalışmada, binomial açılım teoremi kullanılarak farklı sıcaklık değerleri için Bloch-Gruneisen fonksiyonunun analitik ifadeleri elde edildi. Bu analitik bağıntılar bazı metallerin ve süperiletkenlerin özdirencinin sıcaklığa bağlılığını incelemek için faydalıdır. Kullanılan yöntem, metallerin elektriksel özdirencine elektron-fonon etkileşim katkısının etkili bir şekilde uyumluluğunu sağlamaktadır. Bu sebeple, çalışmamızda elektron-fonon etkileşimine ve Bloch-Gruneisen fonksiyonlarının analizine yer verildi. Genelleştirilmiş Bloch-Gruneisen fonksiyonu için elde edilen analitik bağıntılar doğrultusunda mathematica programlama dilinde program oluşturuldu. Bazı süperiletkenler için farklı sıcaklıklarda değişen özdirenç değerleri sunuldu. Kullanılan metodun geçerliliği, süperiletkenlere uygulamalarıyla birlikte test edildi.
Özet (Çeviri)
In this study, some analytical expressions of Bloch-Gruneisen function were obtain for different temperature values using binomial expansion theorem. These analytical relations are useful for the temperature dependence of resistivity of superconductors and some metals. The used procedure provides active application of contribution of electronphonon interaction to the electrical resistivity of metals. Therefore, electron-phonon interaction and analysis of Bloch-Gruneisen functions were mentioned in this study. Programs in the system Mathematica have been constructed to calculate the obtained analytical relations for the generalized Bloch-Gruneisen functions. Resistivity values at the different temperatures were presented for some superconductors. Reliability of the using method is tested by applications to superconductors.