Avrupa Birliği kırsal kalkınma programlarının Türkiye'nin kırsal kalkınması açısından incelenmesi: Sapard ve ıpard örneği
Examination of European Union rural development programs in view of rural development of Turkey: sapard and Ipard examples
  1. Tez No: 212640
  2. Yazar: METİN CAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KEMAL ESENGÜN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Rural Development, European Union, SAPARD, IPA, IPARD
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 155
Özet
Avrupa Birliği (AB)'ndeki Tarım ve Kırsal Kalkınma İçin Özel Katılım Programının (Special Accession Programme for Agriculture and Rural Development-SAPARD) yapısını ortaya koyarak programın uygulandığı ülkelerdeki değişikliklerin gösterilmeye çalışıldığı bu çalışmada, SAPARD Programının, AB aday ülkelerindeki işleyişi incelenmiştir. Çalışmada, ilk olarak; kırsal kalkınma kavramı, Türkiye'de kırsal ve tarımsal yapı ile kırsal kalkınma faaliyetleri gibi konulara yer verilmiştir. AB'ndeki kırsal kalkınma programları, SAPARD Ajansları ve uygulamalarının anlatıldığı çalışmada, AB'nin genişleme perspektifinde uyguladığı kırsal kalkınma politikaları da incelenmiştir. Türkiye'de uygulanacak olan ilgili mekanizmalara yol göstermesi düşüncesiyle AB'ne 2004'te üye olan sekiz Merkezi ve Doğu Avrupa Ülkesi ile 2007'de üye olan Bulgaristan ve Romanya'nın SAPARD uygulamaları özellikle ele alınmıştır. Bu çalışmayla, adaylık sürecinde Türkiye`de uygulanması gereken kırsal kalkınma politikaları, ?Katılım Öncesi Yardım Aracı? olarak bilinen IPA (Instrument for Pre Accession) Programı ve bu programın Kırsal Kalkınma Bileşeni (IPARD) hakkında bilgiler verilmiş ve Türkiye'de uygulanacak olan IPARD Planı hakkında görüşlerde yer almıştır. İleride IPARD Ajansı olarak akredite edilmesi beklenen Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu'nun yapısı, işleyişi, uygulaması ve kurumsal oluşumuna ilişkin çalışmalara ve önerilere de yer verilmiştir. Anahtar Kelimeler; Kırsal Kalkınma, Avrupa Birliği, SAPARD, IPA, IPARD
Özet (Çeviri)
In this study, besides stating the structure of SAPARD in European Union (EU), the changes in the countries where SAPARD (Special Accession Program for Agriculture and Rural Development) Program was implemented are tried to be displayed and the execution of the program in the candidate countries is examined. In the study, subjects such as the term ?rural development?, rural and agricultural structure in Turkey and rural development activities are firstly dealt with. The study defines rural development programs, SAPARD Agencies and implementations as well as analyzing the applied rural development policies of EU in the perspective of enlargement. In order to guide the related application mechanisms in Turkey, SAPARD implementations both in eight countries which became members of EU in 2004 and Bulgaria and Romania, which did so in 2007, are especially, studied. Rural development policies to be implemented in Turkey, being a candidate country, IPA (Instrument for Pre Accession) Program and Rural Development Component of this program (IPARD) are introduced and some ideas concerning the IPARD policy which will be applied in Turkey are stated in this study. In addition, studies and suggestions for the structure, execution, implementation and institutional formation of ?Agriculture and Rural Development Supporting Institution?, which is expected to be accredited as an IPARD Agency in the future, take place.