İkinci ürün silajlık mısırda toprak işleme ve trafik uygulamasının toprağın bazı fiziko-mekanik özellikleri, mısırın kök dağılımı ve kuru madde verimine etkisi
The effect of tillage and wheel traffic on some soil properties, root distribution and dry matter yield of second crop silage maize
  1. Tez No: 212641
  2. Yazar: OSMAN HOCAOĞLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ENGİN ÖZGÖZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Second crop silage corn, Soil tillage methods, Field traffic, Gravimetric water content, Bulk density, Penetration resistance, Plant characteristics
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarım Makineleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 62
Özet
Bu çalısmada, Tokat ekolojisinde ikinci ürün silajlık mısır yetistiriciliginde üç farklı toprak isleme uygulaması (kulaklı pulluk, cizel ve rotatiller) ile tekerlek trafiginin toprak özellikleri (hacim agırlıgı, gravimetrik nem içerigi ve penetrasyon direnci) ve bitkisel özelliklere (OÇS, ÇO, TFÇ, gövde çapı, bitki boyu, yaprak sayısı, yesil ot verimi, kuru madde verimi ve kök gelisimi) etkisi incelenmistir. Farklı ölçüm zamanları ve trafik uygulamasına göre; hacim agırlıgı, gravimetrik nem içerigi ve penetrasyon direnci degerleri 0-20 cm derinlikte sırasıyla 1.242-1.624 g/cm3, %3.86-%18.68 ve 1.08-3.27 MPa arasında degismistir. OÇS, ÇO ve TFÇ degerleri sırasıyla 17.02-17.16 gün, 0.269-0.470 adet/m gün ve %46.67-%81.12 arasında degismistir. Gövde çapı, bitki boyu, yaprak sayısı, yesil ot verimi ve kuru madde verimi degerleri ise sırasıyla; 19.82-25.11 mm, 154.6-307.6 cm, 14.4-15.2 adet/bitki, 3023.81-5333.33 kg/da ve 683.64-1074.66 kg/da arasında degismistir. Hasat zamanındaki degerlere göre; 0-20 cm derinlikte kulaklı pullukla islenen parsellerde topragın nem içerigi ve penetrasyon direnci daha düsük, hacim agırlıgı ise daha yüksektir. Kulaklı pullukla islenen parsellerde ÇO ve TFÇ degerlerinin daha düsük ve trafik uygulanan parsellerde TFÇ degerleri daha yüksektir. En düsük ve en yüksek yesil ot ve kuru madde verimleri sırasıyla kulaklı pulluk ve rotatillerin kullanıldıgı uygulamalarda elde edilmistir. Bu sonuçlar, tohum yatagı hazırlıgının rotatillerin kullanılarak yapılabilecegini göstermektedir. Anahtar Kelimeler : kinci ürün silajlık mısır, Toprak isleme yöntemleri, Tarla trafigi, Gravimetrik nem içerigi, Hacim agırlıgı, Penetrasyon direnci, Bitkisel özellikler
Özet (Çeviri)
In this study, the effects of different soil tillage practices (mouldboard plough, chisel and rotary tiller) and wheel traffic on soil (bulk density, gravimetric water content and penetration resistance) and plant characteristics (mean emergence dates, emerged rates index, percentage emerged seedling, stem diameter, plant height, leaf number, silage yield, dry matter yield and root distribution) of second crop silage maize were investigated in Tokat ecological conditions. Bulk density, gravimetric water content and penetration resistance varied from 1.242-1.624 g/cm3, 3.86%-18.68% and 1.08-3.27 MPa, respectively at 0-20 cm soil depth and the different measurement periods. Mean emerged dates, emerged rate index, percentage emerged seedling varied from 17.02-17.16 days, 0.269-0.470 seedling/m day and 46.67%-81.12%, respectively. Stem diameter, plant height, leaf number, silage yield and dry matter yield varied from 19.82-25.11 mm, 154.6-307.6 cm, 14.4-15.2 number/plant, 3023.81- 5333.33 kg/da ve 683.64-1074.66 kg/da, respectively. The lowest gravimetric water content and penetration resistance, and the highest bulk density values were obtained with moldboard plough at 0-20 cm soil depth and at the harvesting. The lowest emerged rate index and other values investigated were obtained with mouldboard plough. The percentage emerged seedling in traffic treatment at all tillage systems were higher than that of the normal treatment. The lowest silage yield and dry matter yield values were obtained with mouldboard plough and the highest values were obtained with rotary tiller. The results indicate that seed bed can be successfully prepared using rotary tiller for silage maize in Tokat region.