Avrupa Birliği Hibe Fonlarının vergi gelirleri üzerindeki etkisi, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu hibeleri örneğinde bir değerlendirme
Effect of grant fonds of European Uni̇on on tax incomes; Analyse of sample of grant funds of Agri̇culture and Rural Development Support Instution
  1. Tez No: 447804
  2. Yazar: İHSAN KAYMAK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ABDULLAH BURHAN BAHÇE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Avrupa Birliği Hibe Fonları, Hibe Fonları, Hazine, IPARD, TKDK, Hibe, Fonlar, Vergi Muafiyeti, European Union Grant Funds, Grant Funds, IPARD, ARDSI, Grant, Funds, Tax Exemption, Treasury
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
Avrupa Birliği hibeleri ile günümüzde birçok yatırım yapılmaktadır. 2007-2013 yıllarında Avrupa Birliği Fonlarından ülkemiz faydalanmıştır. Ayrıca Avrupa Birliği fonlarından ülkemize 2014-2020 yılları için 4.4 Milyar Avro hibe verilecektir. Avrupa Birliği ilk kez 1957 yılında Avrupa Ekonomik Topluluğu ismi altında kurulmasından sonra Türkiye 31 Temmuz 1959 yılında Topluluğa ortaklık başvurusunda bulunmuştur. Sonrasında uzun süreç devam etmiştir. Türkiye Cumhuriyeti ile Avrupa Topluluğu arasında imzalanan ve Türkiye Cumhuriyeti'nin Topluluk programlarına katılımı ile ilgili genel prensipleri düzenleyen 26 Şubat 2002 tarihli Çerçeve Antlaşması'nda öngörülen şartlara uygun olarak Mutabakat zaptını imzalamıştır. Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu ise Avrupa Birliğine Katılım öncesi Mali Yardım Aracı Kırsal Kalkınma Fonu(IPARD) Programını uygulamak üzere kurulmuştur. Bu çalışmada; Avrupa Birliği hibe fonları, Avrupa Birliği Hibe fonları hakkında bilgiler verilmiştir. Sonrasında özel olarak Avrupa Birliği Hibeleri Kırsal Kalkınma Hibe hakkında bilgiler verilerek örnek bir proje üzerinde durulmuştur. Hazine'nin verdiği hibelerin Hazine'ye geri döndüğü tezi savunulmuştur. Avrupa Birliği Hibeleri vergiden muaf olduğu için yatırım sonucunda oluşturulan katma değer ile vazgeçilen vergi açısından hibe fonlarını değerlendirilmiştir. IPARD Kapsamında Hibe verilen bir işletme seçilerek oluşturduğu katma değer incelenmiş ve vergi muafiyeti ülkemiz vergi sistemi açısından da değerlendirilmiştir. Sonuçta Hazine tarafından verilen hibe ile vergi arasındaki ilişki araştırılarak yapılan yatırım ile Hazine gelirleri açısından olumlu bir ilişkisi olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
So much investment is being done in our Country via European Union Grant Funds. Between 2007-2013 years Turkey used European Unions grant fonds. Between 2014-2020 years 4.4 Billion Euro is given to Turkey as grant fonds. In July 1959, shortly after the creation of the European Economic Community in 1958, Turkey made its first application to join European Economic Community. Afterwards the long process has countinued. Turkey participated the European Union Programs in accordance with the conditioans laid down in Framework Agreement of 26 February 2002 between the European Community and teh Republic of Turkey on the general principles fort he participation of the Republic of Turkey in Conmmunity programmes and under the terms and conditions set out in Momerandum of Understandig. Agriculture and Rural Deveşopment Support Instutition was founded for IPARD (Instrument for Pre-Accession Assistance for Rural Development). In this study, Some information has been given European Union Grant funds, Ipard fonds and their history. After that I give some information about European Grant fonds, especially give an example of Agriculture and Rural Development Support İnstitution Project. In this thesis it is examine that Grant fonds given by Goverment are turning to Goverment as a tax. Grant funds, and investments has been examined because of European Grant funds has tax exemption. A sample company which was benificiary for Ipard grant funds was chosen and this company's added value and tax exemption examined for Turkish Tax system. As a result it is examine that given grant fonds by Treasury and after investment turning of fonds to the Treasury as a tax system and there is a correct relation between tax system and grant fonds.