Tokat merkez ilçedeki süt sığırı ahırlarının yapısal ve çevre koşulları yönünden yeterliliklerinin ve geliştirme olanaklarının araştırılması
Investigation of suitability and development opportunities of dairy cattle barns in terms of structural and anvironmental conditions in central district of Tokat
  1. Tez No: 212639
  2. Yazar: MEHMET YAŞAR ÖZDEMİR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SEDAT KARAMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Dairy cattle barns, Environmental conditions, Building materials, Tokat
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarımsal Yapılar ve Sulama Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
Bu araştırma önemli süt sığırcılığı potansiyeline sahip olan Tokat Merkez İlçesinde süt sığırı ahırlarının ahır içi çevre koşullarını (sıcaklık, bağıl nem, havalandırma, aydınlatma) ve yapısal durumlarını belirleyerek geliştirme olanaklarını saptamak amacıyla yapılmıştır. Elde edilen sonuçlara göre ahırların çoğunda süt sığırları için hayvanların gereksinim duyduğu çevre koşullarının sağlanamadığı ve ahır planlamasında gerekli ilkelerin yeterince göz önüne alınamadığı belirlenmiştir. Araştırma yöresi hakkındaki genel bilgiler ve araştırmadan elde edilen verilerin ışığı altında geliştirilme olanakları açıklanarak önerilerde bulunulmuş ve bölge için uygun görülen süt sığırı ahır tiplerine ilişkin planlar hazırlanmıştır. Anahtar Kelime: Süt sığırı ahırları, çevre koşulları, yapı elemanları, Tokat
Özet (Çeviri)
This study was carried out to determine the development opportunities of dairy cattle barns by specifying structural situation and internal conditions (heat, relative humidity, air conditioning, lighting) at Central District of Tokat province which has an important dairy cattle potential. The results showed that majority of the barns failed to meet environmental conditions required by dairy cattles, and the necessary principles were not taken into account in planning of the barns. Based on the general conditions of the study area and the results obtained from this research, the development opportunities for dairy cattle barns were explained and necessary suggestions were made. Finally, plans for suitable dairy cattle barn construction fitted to the region were prepared.