Bazı domates genotiplerinde kendilenmiş hatların elde edilmesinde embriyo kültürünün kullanılması
The use of embryo culture to obtain inbred lines in some tomato genotypes
  1. Tez No: 212643
  2. Yazar: SÜLEYMAN BOZMAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NAİF GEBOLOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoteknoloji, Mühendislik Bilimleri, Ziraat, Biotechnology, Engineering Sciences, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Domates, embriyo kültürü, embriyo yası, besin ortamı, genotip
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 53
Özet
Embriyo kültürü teknigi domates ıslahında önemli bir yere sahiptir. Domates ıslahında embriyo kültürünün uygulama alanlarından biri ıslah süresinin kısaltılmasıdır. Bu çalısmanın amacı domateste genotip, embriyo yası ve besin ortamının embriyo kültürünün basarısı ve kendilemeden çiçeklenmeye kadar geçen süre üzerine etkilerinin arastırılmasıdır. Denemede Cemile Fı, Newton Fı, Sümela Fı, RS 400 Fı, Menhir Fı, Astona Fı, Alida Fı, Diyansa Fı ve bir lokal populasyon olmak üzere 9 domates genotipi kullanılmıstır. Temel besin ortamı olarak Murashige and Skoog (MS) besin ortamı kullanılmıstır. MS + 0,1 mg/l kinetin, MS + 0,1 mg/l IAA, MS + 0,1 mg/l kinetin + 0,1 ml/IAA, MS + 1.0 mg/l NAA + 1.0 mg/l BAP ve kontrol (MS) olmak üzere5 farklı ortam ile 20-24-28-32 ve 36 günlük embriyolar denenmistir. Denemede MS + 1.0 mg/l NAA + 1.0 mg/l BAP uygulamasında embriyolardan bitki elde edilememistir. En yüksek embryo gelisim oranı % 100 ile 28-36 günlük embriyolardan elde edilmistir. En düsük basarı oranı ise 20 günlük embriyolarda % 55,22 olmustur. Besin ortamları ve genotipler arasındaki farklılıklar istatistiksel olarak önemli çıkmamıstır. Embryo gelisimindeki basarı üzerine stokininlerin ve oksinlerin etkisi olmamıstır. Olgunlasmamıs domates embriyolarının gelismesinde MS besin ortamı yeterli olurken, denemede basarı oranı üzerine en etkili faktör embriyo yası çıkmıstır. Denemede tozlasmadan çiçeklenmeye kadar geçen süre 69,3-128,6 gün arasında degisirken, kontrol uygulamasında 118-132 gün arasında gerçeklesmistir. Embriyo kültürü uygulaması kontrol uygulamalarına göre ıslah süresini 36,6-56,7 gün arasında kısaltmıstır. Besin ortamları ve genotipler arasındaki farklılıklar istatistiksel olarak önemli çıkmamıstır. Denemede tozlasmadan çiçeklenmeye kadar geçen sürenin kısalmasında en etkili faktör embriyo yası olmustur.
Özet (Çeviri)
Embryo culture has an important role in tomato breeding. One of the application of embryo culture is to shortening the breeding cycle in tomato. The main objective of this study is to investigate the effect of different embryo ages, nutrient mediums and genotypes on the success rate of embryo culture and duration from inbreeding to flowering of tomato. Nine tomato genotypes, Cemile Fı, Newton Fı, Sümela Fı, RS 400 Fı, Menhir Fı, Astona Fı, Alida Fı, Diyansa Fı and one local tomato population, were used in the study. Murashige and Skoog (MS), MS + 0,1 mg/l kinetin, MS + 0,1 mg/l IAA, MS + 0,1 mg/l kinetin + 0,1 ml/IAA and MS + 1.0 mg/l NAA + 1.0 mg/l BAP were used as nutrient media. In the study, immature tomato embryos, 20-24-28-32 and 36 days after pollination (DAP) were tested. No plants were obtained from MS + 1.0 mg/l NAA + 1.0 mg/l BAP medium. The highest embryo development ratio (% 100) was obtained from 28-36 DAP embryos. The lowest embryo development ratio was 55,22% in 20 DAP embryos. Differences among genotypes and nutrient medium were not statistically important. Cytocinin and auxin application was not effective on embryo development ratio. MS nutrient medium was enough for development of immature tomato embryos. In the study, the most effective factor on embryo development ratio was the embryo age. In the study, days from pollination to flowering ranged between 69,3-128,6 days. Days from pollination to flowering were between 118-132 days in the control application. Embryo culture shortened the breeding cycle about 36,6-56,7 days in comparison to the control application. Differences among genotypes and nutrient media were not important. In the study, the most effective factor was embryo age in shortening the days from pollination to flowering. Key Words : Tomato, embryo culture, embryo age, nutrient media, genotype