Mn/n-GaAs Schottky diyotunun hidrostatik basınç altında elektriksel karakterizasyonu
Electrical characterization of Mn/n-GaAs Schottky diode under hydrostatic pressure
- Tez No: 212642
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜVEN ÇANKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Metal-Yarıiletken Kontaklar, Elektriksel Özellikler, Hidrostatik basınç, ANFIS, Metal-Semiconductor Contacs, Electrical Properties, Hydrostatic pressure, ANFIS
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 124
Özet
Yarıiletken diyotların I V ? karakteristikleri yardımıyla elde edilen parametreleri, elektronik tasarımlarında önemli yer tutmaktadır. Çıg gibi büyüyen elektronik sanayisinde, degisik yöntemlerle malzeme parametrelerinin her geçen gün iyilestirilmesi ve çesitliliginin artması, malzemelerin karakterizasyonlarından yapılan parametre hesaplamalarında yeni metodlar bulunmasının yolunu açmıstır. Bu hesaplamaların hepsi Termoiyonik Emisyon teorisine dayandırılmaktadır. Schottky diyot parametrelerinin hesaplanmasında TE teorisini temel alarak literatürde çokca kullanılan Missous yöntemi, Norde Fonksiyonu ve Cheung fonksiyonları yardımıyla diyotun elektriksel parametrelerini hesaplaplayabiliriz. Ayrıca deneysel veriler yardımıyla deney aralıgını ANFIS ile tanımlayıp bu deney aralıgında deneysel verileri alınmıs yada alınmamıs basınç degerleri için karakterizasyonun tüm degerleri için tahmin ettirebiliriz. Teorik olarak verilen denklemde basınç parametresi bulunmamasına ragmen bu çalısma ile hidrostatik basıncın etkisini kısmende olsa hesaplamaya dahil edilebilecegini göstermeye çalıstık.
Özet (Çeviri)
Semiconductor diode-parameters which are obtained by I V ? characteristics are very important in electronic design. In rapidly developing electronic industry, the improvements of material parameters by using various methods, hence the increasing of diversity provide to find new methods in parameter solutions, which is calculated from material characterizations. All these calculations is based on Thermoionic Emission theory. We can calculate electrical parameters of diode with the help of Missous method, Norde Function and Cheung Functions which are greatly used in literature and based on TE theory. Additionally, working range of data can be defined by ANFIS by inserting experimental data and in this range we can find all values of characterization predicted for pressure values which having or no having experimental values. Theoretical equation is not consist of pressure parameters, although this study have showed effect of hydrostatic pressure, can be included partially in calculations.