Aspir (Carthamus tinctorious, L.) tohumlarının aerodinamik özelliklerinin belirlenmesi
Determination of aerodynamic properties of safflower (Carthamus tinctorious, L.) seeds
  1. Tez No: 212646
  2. Yazar: SEDAT BERBER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SEFA TARHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mühendislik Bilimleri, Ziraat, Engineering Sciences, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Safflower, physical properties, terminal velocity, airflow resistance, Shedd equation, Hukill-Ives equation
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarım Makineleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 57
Özet
Aspir (Carthamus tinctorius, L.) tohumları, yüksek yag oranına ve insan beslenmesine uygun yag bilesenlerine sahip olan kuraga dayanıklı bir yag bitkisidir. Bu sebeple, Türkiye'nin yemeklik yag açıgını kapatılmasında ve biyodizel üretimini artırmada önemli bir potansiyele sahiptir. Aspir tarımında kullanılan tarım makinelerinin ve aspir tohumlarını isleme sanayiinde kullanılan makinelerin tasarımında aspir tohumunun fiziksel özelliklerinin bilinmesi gerekmektedir. Remzibey 05 çesidi aspir tohumlarının sekilsel özellikleri, gravimetrik özellikleri ve aerodinmaik özellikleri iki farklı nem içeriginde (% 6,5 ve % 19,5 y.b.) belirlenmistir. Aspir tohumu yıgınlarının hava akımına karsı gösterdigi direnç ve aspir tohumlarının hava ortamındaki son hız degeri ölçülmüstür. Bu amaçla kurulan deney düzenegi; elektronik varyatör, elektrik motoru, santrifüj fan, hava dagıtım odası ve silindirik depodan meydana gelmistir. Son hız denemelerinde silindirik depo sistemden çıkartılarak yerine 8,5 cm çapında ve 1 uzunlugunda seffaf boru takılmıstır. Son hız deney düzeneginin dogru sonuç verdigini test etmek amacıyla standart masa tenisi topunun son hız degeri ölçülmüs ve literatürde verilen esitlikler kullanılarak bulunan degerlerle kıyaslanmıstır. Aspir tohumlarının % 6,5 nem içeriginde uzunlugu ortalama 7,94 mm olarak bulunmustur. Nem içeriginin % 19,5'a çıkması durumunda uzunluk 8,13 mm' ye çıkmıstır. Aspir tohumlarının uzunlugu, genisliginin 1,8 katı ve kalınlıgının 2,2 katıdır. Aspir tohumunun kabuk kalınlıgı 0,46 mm olarak ölçülmüs ve nem içeriginden etkilenmemistir. zdüsüm yüzey alanı, 1000 tane agırlıgı, gerçek hacim agırlıgı, yıgılma açısı ve porozite nem içerigindeki artısla artmısken yıgın hacim agırlıgı azalmıstır. Küresellik degeri % 63 olarak ölçülmüs ve nem içeriginden etkilenmemistir. Sonuç olarak, boyutsal ve gravimetrik özelliklerin çogunun tohum nem içerigine baglı oldugu bulunmustur. Fan sekiz farklı devirde ayarlanarak, 0,03 ile 1,0 m×s-1 aralıgında hava hızları elde edilmistir. Bu hızlara karsılık gelen basınç düsüs degerleri belirlenmistir. Basınç düsüs degerleri hava hızının artmasıyla logaritmik bir egilimle artıs göstermistir. Bu egilim literatürde sıklıkla kullanılan Shedd esitligi ve Hukill-Ives esitligi ile tanımlanmıstır. Her iki esitlikte egilimi yüksek oranda temsil etmis olup Shedd esitliginin kısmen daha iyi sonuçlar verdigi tespit edilmistir. Shedd esitliginin kısmen daha iyi sonuç vermesi ve daha basit bir matematiksel ifade olması sebebiyle aspir havalandırma ve kurutma sistemlerinin tasarımında kullanılması uygundur. Aspir tohumlarının nem içerigindeki artıs hava akımına gösterilen dirençte % 35 oranında azalmaya sebep oldugu belirlenmistir. Nem içerigindeki artısla hava direncinin azalması yıgın hacim agırlıgındaki azalma ve porozite degerindeki artısla ilgilidir. Aspir tohumlarının son hız degerleri % 6,5 (y.b.) nem içeriginde 9,18 m×s-1 degerinde ve % 19,5 (y.b.) nem içeriginde 9,09 m×s-1 oldugu belirlenmis ve nem içeriginin son hız degerlerine önemli bir etkisinin bulunmadıgı tespit edilmistir. Sürüklenme katsayısı degeri ürün nem içeriginden çok az etkilenmis ve 0,648-0,659 arasında oldugu tespit edilmistir. Anahtar Kelime: Aspir, fiziksel özellikler, son hız, hava direnci, Shedd Esitligi, Hukill-Ives Esitligi
Özet (Çeviri)
Safflower (Carthamus tinctorius, L.) is a drought resistant oil plant whose seeds have high oil content and oil components recommended as healthy human nutrition. Therefore, it has an important potential to close the palatable oil deficit of Turkey and to increase the production of biodiesel. The technical data about the physical properties of safflower seeds are needed to design the necessary agricultural machines and processing machines. The dimensional properties, gravimetric properties and aerodynamic properties of the Remzibey 05 variety of safflower were determined at two different moisture content (6,5% and 19,5%, w.b.). The airflow resistance and terminal velocity of safflower seeds were measured in this study. The Experimental setup were composed of an electronic revolution control unit, an electric motor, a centrifuge fan, an air distribution room, a cylindrical container. During the terminal velocity experiments, the cylindrical container was replaced with a plastic tube whose diameter and length were 8,5 cm and 115 cm, respectively. The average length of safflower was 7,94 cm at 6,5 % (w.b.) and 8,13 mm at 19,5 % moisture content. The length of safflower was 1,8 times bigger than its width and 2,2 time bigger than its thickness. The hull thickness of safflower seed was 0,46 mm and was not affected by the moisture content. The projected area, 1000 seed mass, kernel density, repose angle and porosity increased with moisture content while the bulk density decreased with moisture content. The sphericity of safflower seeds was found to be % 63 and did change with moisture content. The revolution of fan was adjusted at eight different levels. They gave the airflow speed in the range of 0,03 ile 1,0 m×s-1. The pressure drop at each airflow speed was measured and recorded. The values of pressure drop increased with airflow speed in a logarithmic trend. This trend was modeled by two different equations (Shedd equation and Hukill-Ives equation). Both equation gave good prediction; however, Shedd equation predicted the experimental data slightly better than Hukill-Ives Equation. Shedd equation was recommended in this study because of its slightly better predictions and mathematical simplicity. The increase of moisture content of safflower seeds from 6,5 % (w.b.) to 19,5 % (w.b.) decreased the airflow resistance by 35%. The terminal velocity of safflower seeds was 9,18 m×s-1 at 6,5% (w.b.) and 9,09 m×s-1 at 19,5 % (w.b.). The value of terminal velocity was not affected by moisture content. The drag coefficient of safflower seeds were slightly affected by moisture content and found to be 0,648-0,659.