Farklı toprak işleme ve ekim tekniklerinin ikinci ürün silajlık mısır tarımında toprak özellikleri ve verim üzerine etkilerinin belirlenmesi
Determination of the effects of different tillage and planting methods on soil properties and the yield of second crop silage maize
- Tez No: 212645
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EBUBEKİR ALTUNTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Geleneksel ve azaltılmıs toprak isleme yöntemi, sırta ve düze ekim yöntemi, toprak özellikleri, silajlık mısır verimi, Conventional and conservational (reduced) tillage systems, ridge and flat planting, soil properties, silage maize yield
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarım Makineleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
Bu çalısmada, Tokat yöresinde ikinci ürün silajlık mısır tarımında geleneksel toprak isleme yöntemi (kulaklı pulluk + kültüvatör + disli tırmık) ve azaltılmıs toprak isleme yöntemi (çizel + disli tırmık) ile düze ve sırta ekim yöntemlerinin fiziksel toprak özellikleri (toprak nem içerigi, hacim agırlıgı ve penetrasyon direnci) ve bitki çıkıs özellikleri (ortalama çimlenme süresi (OÇS), çimlenme oranı indeksi (ÇO) ve tarla filiz çıkıs derecesi (TFÇD)) ve bitki hasadına iliskin özellikler (bitki yüksekligi, bitki gövde çapı, yesil ot ve kuru madde verimi) üzerine etkileri incelenmistir. Toprak özellikleri için nem içerigi, hacim agırlıgı ve penetrasyon degerleri, 0-10 cm derinlikte, % 24,39 - % 25,42; 1,24 - 1,33 g/cm3 ve 0,582 ? 1,18 MPa arasında degisirken, 10-20 cm derinlikte ise, % 25,65 - % 25,95; 1,25 ? 1,34 g/cm3; 0,95 ? 1,60 MPa arasında degismistir. Bitkisel özellikler açısından, OÇS, ÇO ve TFÇD degerleri sırasıyla, 12,80 - 12,85 gün, 0,335 ? 0,346 adet/m.gün ve % 86,11- 88,61 arasında bulunmustur. Bitki boyu, gövde çapı, yesil ot ve kuru madde verimleri de sırasıyla 244,7-266,2 cm; 2,88- 3,13 cm; 7525,89 kg/da ? 7580,80 kg/da ve 1523,36 ? 1534,35 kg/da arasında degismektedir. Sonuç olarak, toprak nem, hacim ve penetrasyon degerleri, geleneksel yönteme göre, azaltılmıs toprak isleme yönteminde daha yüksek, fakat sırta ekim yönteminde düze ekime göre daha düsük düzeyde bulunmustur. Bitkisel özellikler açısından ÇO ve TFÇD degerleri, geleneksel toprak isleme ve düze ekim yöntemine göre azaltılmıs toprak isleme ve sırta ekim yönteminde daha yüksek çıkmıstır. Bitki boyu, gövde çapı, yesil ot ile kuru madde verimi degerleri açısından da, geleneksel toprak isleme ve düze ekim yöntemine göre azaltılmıs toprak isleme ve sırta ekim yöntemi daha yüksek degerler vermistir. Bu çalısmanın bir sonucu olarak azaltılmıs toprak isleme ve sırta ekim yöntemleri ikinci ürün silajlık mısır üretiminde önerilebilir.
Özet (Çeviri)
In this study, the effects of conventional tillage system (mouldboard plough+ cultivator + teeth harrow) and conservational (reduced) tillage system (chisel + teeth harrow) and flat and ridge planting systems on soil physical properties (soil moisture content, bulk density and penetration resistance) and plant characteristics at which silage maize grown as a second crop in Tokat province. Plant emergence and harvesting properties investigated were mean emergence dates, emerged rate index, percentage of emerged seedling, plant height, stem diameter, silage yield and dry matter yield. Soil moisture content, bulk density and penetration resistance varied from 24.39 to 25.42 %, and from 1.24 to 1.33 g/cm3, and from 0.58 to 1.60 MPa, at 0-10 cm soil depth respectively; the same properties varied from 24.65 to 25.95 %, and from 1.25 to 1.34 g/cm3, and from 0.95 to 1.60 MPa, at 10-20 cm soil depth respectively. For plant properties; mean emerged dates, emerged rate index, and percentage of emerged varied from 12.80 to 12.85 days, and from 0.335 to 0.346 seedling/m day, and from 86.11 to 88.61, respectively. Plant height, stem diameter, silage yield and dry matter yield varied from 244.7 to 266.2 cm, from 2.88 to 3.13 cm, from 7525.89 to 7580.80 kg/da, and from 1523.36 to 1534.35 kg/da, respectively. The results indıcated that soil moisture content, bulk density and penetration resistance in conservational tillage system were higher than the conventional tillage system. Ridge planting system yielded higher values than that of the flat planting system. The emerged rate index, and percentage of emerged in conservational tillage and flat planting systems were lower than conventional tillage and ridge planting system. The mean plant height, stem diameter, silage yield and dry matter yield were higher in conservational tillage and ridge planting systems than the conventional tillage and flat planting systems. The results of this study indicated conservational tillage system and ridge planting system could be advised for the second crop sillage maize production.