Hdtma-zeolitin hazırlanması ve sulu çözeltiden nitrat adsorpsiyonu
Preparetion of Hdtma modified zeolite and adsorption of nitrate from aques solutions
  1. Tez No: 212947
  2. Yazar: SEDEF DİKMEN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ERTUĞRUL YÖRÜKOĞULLARI
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Dogal Zeolit, Adsorpsiyon, Sürfaktan-Modifiye Zeolit, Nitrat, Natural Zeolite, Adsorption, Surfactant-Modified Zeolite, Nitrate
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Genel Fizik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 130
Özet
Bu tezde, sürfaktan modifiye zeolitlerle (SMZ), sulardan nitrat (NO- 3) giderimine çalısılmıstır. Çalısmalarda dogal zeolit minerali olarak Gördes (Manisa) yöresine ait klinoptilolit kullanılmıstır. Bu minerallerin yüzeylerini modifiye etmek için ise düz hidrokarbon zincirli kuaterner amin grubu sürfaktan olan hegzadesiltrimetilamonyum-bromür (HDTMA) tuzu kullanılmıstır. HDTMA'nın zeolit üzerine adsorpsiyonu incelenmistir. Bu amaçla FTIR, AFM, DTA-TGA ve DSC, zeta potansiyeli gibi çesitli ölçüm, görüntüleme ve analiz teknikleri kullanılmıstır. Bunun sonucunda HDTMA adsorpsiyonunun iyon degistirme, elektrostatik ve hidrofobik etkilesim ile meydana geldigi belirlenmistir. Zeolitin zeta potansiyeli üzerine farklı tür ve degerlikte elektrolitlerin etkisi incelenmistir ve sadece FeCl3 ve Al(NO3)3 çözeltileri içerisinde zeta potansiyelinin negatiften pozitife dönüstügü görülmüstür. SMZ üzerine NO3 adsorpsiyonu için 5-250 mg/l'lik baslangıç NO3 çözeltileri hazırlanmıstır. Dogal pH'da adsorplanan nitrat miktarı 1,232 mg/g iken, bu deger pH=2'de 10,500 mg/g olmaktadır. Nitrat adsorpsiyon verilerinin Langmuir ve Freundlich adsorpsiyon modellerine uygunlugu arastırılmıs ve adsorpsiyon verilerinin Freundlich adsorpsiyon modeline uygun oldugu görülmüstür. Kinetik verilerin pseudo-ikinci derece modele uygun oldugu belirlenmistir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, surfactant modified zeolite (SMZ) and removal of nitrate (NO- 3) out of water have been studied. In the studies, Clinoptilolite as a natural mineral, which is found in Gördes, Manisa, has been used. In order to modify the surfaces of these minerals, hexadecyldesimethylammonium-bromide (HDTMA) salt, which is of straight hydrocarbon chained quaternary amine group, has been used. The adsorption of HDTMA on zeolite has been observed. In order to achieve this aim such measurements, monitoring and analysis techniques as FTIR, AFM, DTA-TGA, DSC and zeta potential have been used. As a result of this, the ion change of HDTMA adsorption has been formed by electrostatic and hydrophobic interaction. The effect of zeolite upon zeta potential with different type and valance of electrolytes have been observed and it has shown that only in FeCl3 and Al(NO3)3 zeta potential has changed from negative to positive. For the NO3 adsorption upon SMZ, 5-250 mg/l NO3 solution has been prepared for a start while adsorbed nitrate amount at the natural pH is 2,32 mg/g, this amount at pH=2 is 10,500 mg/g. The availibity of data of nitrate adsorption to langmuir and Freundlich models has been investigated and it has shown that the result matches Freundlich adsorption model. It has been designated that the kinetic data is suitable to the pseudo-second type model.