Biyomoleküller için molekül baskılanmış polimerik yapay reseptör geliştirilmesi ve biyokromatografi uygulamaları
Investigation of molecular imprinted polymeric artificial receptor for biomolecules and biochromatographic applications
- Tez No: 212959
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ARZU ERSÖZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Molekül Baskılanmış Polimerler (MIP), Biyokromatografi, Biyomoleküller, Enantiyomerik Ayırım, Ön-deriştirme, Molecular Imprinted Polymers (MIP), Biochromatography, Biomolecules, Enantiomeric Separation, Pre-concentration
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Analitik Kimya Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 132
Özet
Bu tez çalışması, biyomoleküllerin (protein, aminoasit, kolesterol vb.) bulundukları çok bileşenli karmaşık ortamlardan (kan, vücut sıvıları vb.) ayrılmaları ve saflaştırılmaları için, metal-şelat etkileşimlerine dayalı moleküler baskılı polimerlerin (MIP) hazırlanması amacıyla gerçekleştirilmiştir. Bu amaçla ilk olarak, yüzeyinde histidin içeren proteinler ve D-L-histidin enantiyomer karşımını ayıracak L-histidin belleklere sahip yeni nesil biyo-adsorban geliştirilmiş ve kromatografik uygulaması incelenmiştir. İkinci aşamada, çeşitli vücut sıvılarında bulunan ve DNA'daki oksidatif zararın tanısında kullanılan 8- Hidroksi-2?-deoksiguanizin (8-OHdG) molekülünün, bulunduğu matriksten ayrılması için yeni bir molekül baskılı adsorban sentezlenmiş ve elde edilen adsorbanın katı-faz ekstraksiyon uygulamasındaki kullanılabilirliği incelenmiştir. Tezin son aşamasında ise vücut için oldukça önemli bir biyomolekül olan kolesterolün tayini için yeni bir kromatografik destek malzemesi hazırlanmış ve etkinliği incelenmiştir. Bu çalışma, literatürde Hızlı Protein Sıvı Kromatografisi (FPLC) ile yapılan ilk preperatif protein ayırım uygulaması ve 8-OHdG baskılanmasıyla gerçekleştirilmiş ilk çalışmadır. Dahası, tez kapsamında hazırlanan tüm MIPler ilgili moleküller için yüksek seçiciliğe sahip, düşük maliyetli ve biyolojik sistemlerle uyumludur.
Özet (Çeviri)
This thesis has been performed in order to prepare molecule imprinted polymers (MIP) based on the metal-chelate interaction for the isolation and purification of the biomolecules (proteins, aminoacids, cholestrole, etc.) from their complex matrixes (blood, body fluids, etc.). For this purpose, firstly, a new generation bio-adsorbent having L-histidine memory in order to extract the proteins including surface histidine and differentiate D-L-histidine enantiomers has been devoloped and its chromatographic application has also been investigated. In the second step, a novel molecule imprinted adsorbent has been synthesized for the separation of 8-Hydroxy-2?-deoxyguanasine (8-OHdG) found in the different body fluids and used in the diagnosis of the oxidative DNA damage from its matrix and the availability of the obtained adsorbent in the solid phase extraction of 8-OHdG has also been investigated. In the last section, a novel chromatographic column material has been evolved for the determination of cholesterol which is a very important biomolecule for the human and efficiency of this column has been investigated. This study presents the first application for the preparative protein seperation using Fast Protein Liquid Chromatography (FPLC) and first attempt towards the imprinting of 8-OHdG in the literature. Moreover, all the MIPs that have been prepared within thesis have high selectivity towards related molecules, have low cost and are compatible with biological systems.