Püskürtme yöntemiyle elde edilen ZnS filmlerinin sandviç ve düzlemsel formlarda elektriksel özellikleri
Electrical properties of ZnS films produced by spray pyrolysis method in the form of sandwich and planar structures
- Tez No: 212960
- Danışmanlar: PROF. DR. MUHSİN ZOR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Isıl Yolla Uyarılmış Akım, Tuzak Parametreleri, Sandviç Yapı, Çinko Sülfür, Püskürtme Yöntemi, Thermally Stimulated Current, Trapping Parameters, Sandwich Structure, Zinc Sulphide, Spray Pyrolysis
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Katıhal Fiziği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 149
Özet
Polikristal ZnS yarıiletken filmleri planar ve sandviç yapılarında amorf ve ZnO kaplı cam tabanlar kullanılarak püskürtme yöntemiyle elde edilmiştir. Üretilen ZnS filmleri wurtzite yapıda kristallenmiştir ve 3.62 eV değerinde direkt bant aralığına sahiptir. Numunelerin elektriksel özellikleri, akım voltaj karakteristikleri ve 40?300 K sıcaklık bölgesinde, farklı ısıtma hızlarında ısıl yolla uyarılmış akım ölçümü analizleri yardımıyla incelenmiştir. Isıtma hızı ß2=0.06 Ks-1 olmak üzere tuzaklardaki elektronların farklı başlangıç konsantrasyonları için elde edilen I(T) eğrileri, ZnS filmlerinin TSC eğrisinde gözlenen piklerin birincimertebeden özelliklere sahip olduğunu göstermektedir. ZnS filminin tuzak parametrelerini belirlemek için, eğri uyumu yöntemi kullanılmıştır. Tuzakların frekans faktörü ? , yakalama tesir kesiti S ve yoğunluğu Nt değerleri ZnS filmlerinin TSC eğrisinde gözlenen üç birinci-mertebeden pik için belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Polycrystalline ZnS semiconducting films have been prepared in planar and sandwich configurations by spray pyrolysis technique using amorphous and ZnO coated glass substrates. The produced ZnS films have been crystallized in a wurtzite structure and had a direct band gap energy of 3.62 eV. The electrical properties of the samples have been studied by an analysis based on currentvoltage characteristics and the thermally stimulated current measurements performed in the temperature range of 40?300 K with various heating rates. A set of curves of I (T) for varying initial density of filled traps at a heating rate of ß2=0.06 K s-1 indicate that the observed peaks in the TSC curve of ZnS films have first-order features. In order to evaluate the trap parameters of ZnS films, we have used the curve fitting method. The values of the frequency factor ? , the capture cross section S and the concentration of the traps Nt have been determined for three first-order peaks in the TSC spectrum of ZnS.