Öz-düzenlemeli harita (SOM) kullanarak DDoS saldırılarının sınıflandırılması
Classification of DDoS attacks using self-organizing maps (SOM)
  1. Tez No: 212978
  2. Yazar: SAFAİ TANDOĞAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. EMİN GERMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Mühendislik Bilimleri, Computer Engineering and Computer Science and Control, Electrical and Electronics Engineering, Engineering Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Öz-Düzenlemeli Harita, LVQ3, DDoS, OMNeT++, INET, TFN2K, Self Organizing Map, LVQ3, DDoS, OMNeT++, INET, TFN2K
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
Bu tezde, DDoS saldırılarının, Öz-Düzenlemeli Harita kullanılarak, ağ üzerindeki normal trafikten ayrıştırılması üzerine çalışılmıştır. OMNeT++ ağ simülasyon motoru ve INET ağ simülasyonu kütüphanesi kullanılarak bir DDoS saldırısı simüle edilmiş ve bu saldırı sırasında ortaya çıkan paketler kaydedilmiştir. Ağ üzerindeki paketlerin, IP ve TCP başlığından kaynak kapı, hedef kapı, yük uzunluğu ve pencere boyutu parametreleri seçilmiştir. Bu parametreler her bir paket için bir girdi vektörü haline getirilmiştir. Hazırlanan bu vektörler bir Öz-Düzenlemeli Harita kullanılarak sınıflandırılmaya çalışılmıştır. Öz-Düzenlemeli Harita sonucunda oluşan ağ LVQ3 algoritması kullanılarak gruplanmış ve normal trafiğin, saldırı trafiğinden başarıyla ayrıştırılabildiği gözlenmiştir. Çıkan sonuçlar ışığında geliştirilen yöntemin nasıl gerçeklenebileceği tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, classification of DDoS attacks using Self Organizing Maps (SOM) is studied. Using OMNeT++ network simulation engine and INET network simulation library, a DDoS attack network is simulated and during this attack, generated packets are recorded. Using these packets, source port, destination port, payload length, and window size parameters of IP headers, and TCP headers are selected. For each packet, an input vector is created using these parameters. These input vectors have been classified using a self organizing map. Resulting network of SOM has been clustered using LVQ3 algorithm. Using the results, implementation of the developed technique is discussed.