Bulanık topolojiye dayalı kenar bulma algoritması
Fuzzy topology based edge detection algorithm
- Tez No: 212979
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HAKAN G. ŞENEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Mühendislik Bilimleri, Computer Engineering and Computer Science and Control, Electrical and Electronics Engineering, Engineering Sciences
- Anahtar Kelimeler: Görüntü işleme, Kenar Bulma, Bulanık Topoloji, Bağlantı Derecesi Haritası, Topolojik Gradyan, Image Processing, Edge Detection, Fuzzy Topology, Degree of Connectedness Map, Topological gradient
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 61
Özet
Kenar bulma, en önemli görüntü işleme görevlerinden biridir. Nesne tanıma, hedef izleme ve bölütleme gibi daha yüksek seviyeli görüntü işleme algoritmalarında ilk aşama olarak yer alır ve bunların başarısını arttıran en önemli etkenlerden biridir. Kenar bulma yöntemleri olarak, kesikli birinci dereceden türev, ikinci dereceden türevin sıfır geçişleri, anisotropik difüzyon, çok ölçekli yöntemler sayılabilir. Algoritmaların çoğunluğu, dar bir alanda yönlü gradyan hesabına dayanmaktadır. Bu tez çalışmasında, kenar bulma işleçlerinin daha geniş bir pencere içinde hesaplanmasını sağlayan, bulanık topoloji ve bağlantı derecesi haritalarını kullanan bir yöntem geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Edge detection is one of the important image processing tasks. It takes part in higher level image processing tasks such as object recognition, target tracking and segmentation, and it facilitates these methods to perform in a better way. First order derivative, zero crossings of second order derivative, anisotropic diffusion and multi scale methods can be noted as widely used edge detection algorithms. Most of the methods aim to calculate gradient in a small observation window. In this thesis work, we developed a new method for calculating gradient by using fuzzy topology and degree of connectedness maps in larger observation windows.