Yer karosu bünyelerinde farklı ergiticilerin çamur reolojisi ve sinterleme üzerine etkileri
Effect of various auxiliary fluxes on slip rheology and sintering behaviour off floor tile formulations
  1. Tez No: 212989
  2. Yazar: GÜLDEN YET
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALPAGUT KARA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Seramik Mühendisliği, Ceramic Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Yer Karosu, Talk, Manyezit, Borik Asit, Boraks Penta Hidrat, Sinterleme Davranışı, Reoloji, Floor Tile, Talc, Magnesite, Boric acid, Borax Pentahydrate, Sintering Behaviour, Rheology
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Seramik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 135
Özet
Bu çalışmada çeşitli ergiticilerin kullanımı ile yeni yer karosu reçetelerinin geliştirilmesi amaçlanmış, bileşenlerin bünye reolojisi ve sinterleme davranışına olan etkileri incelenmiştir. Bu amaçla model olarak alınan standart bir reçeteye % 3 oranında talk ve manyezit eklenmiş, aynı reçeteye ağırlıkça farklı oranlarda (maksimum % 1) borik asit ve aynı oranlarda bor oksit verecek yüzdelerde boraks penta hidrat ilave edilmiştir. Pişmiş bünyelerin fizikomekaniksel davranışaları incelenmiş, nihai bünyelerin koordinat ölçümleri yapılmıştır. Geliştirilen reçetelerin sin terleme davranışları optik dilatometre ile incelenmiş, pişme sonrası elde edilen fazların analizi XRD yöntemi kullanılarak yapılmıştır. Literatürde daha önce yapılan çalışmalarda bor türevlerinin bünye reolojisi üzerinde yaptığı olumsuz etkilerin bulunmasından yola çıkılarak bünyelerin reolojik davranışları incelenmiş ve ölçümler reometre ve optimum elektrolit miktarı belirleme gibi geleneksel ölçüm yöntemleri ile gerçekleştirilmiştir. Genel olarak çeşitli ergiticiler kullanılarak istenilen teknolojik özelliklerde ve düşük maliyette yer karosu bünyeleri geliştirilmesinin mümkün olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study aims to investigate the effect of auxiliary fluxes used in floor tile bodies on slip rheology and sintering behaviour. The study also involves the development of formulations at low cost and high whiteness. In order to achieve these aims, firstly, talc and magnesite (3 % wt) were added into a model formulation. Boric acid was added into a same model formulation in various amounts (up to 1 % wt). Borax pentahydrate was also employed to the model formulation to give the same amount of boron oxide. The physical properties and chromatic coordinates of final bodies are also measured. The vitrification behaviour of the selected bodies was evaluated using a double-beam optical non contact dilatometer. X ray diffraction (XRD) was used to analyse phases after firing. Considering the relevant literature where the negative effects of boron compounds to slip rheology, rheological behaviour of slips was further investigated with a rotational rheometer. Optimum electrolyte amount was also measured. To sum up, by employing various auxiliary fluxes, it is possible to develop floor tile formulations with the required tehnological properties at low cost.