Hint yağından değerli kimyasalların elde edilmesi
Obtaining valuable chemicals from castor oil
- Tez No: 212994
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NEZİHE AZCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Hint Yağı, Risinoleik Asit, 2-Oktanol, Sebasik Asit, Mikrodalga Sentez Ünitesi, Castor Oil, Ricinoleic Acid, 2-Octanol, Sebacic Acid, Microwave Synthesis Unit
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
Bu tezde, hint yağının kütlece %1 oranında katalizör (Pb3O4) varlığında alkali füzyonu ile mikrodalga sentez ünitesinde sebasik asit ve 2-oktanol elde etmek için uygun NaOH/yağ oranı, reaksiyon sıcaklığı ve reaksiyon süresi belirlenmiştir. Çalışmalar sonucunda, 8:15 NaOH/yağ oranı, 240°C reaksiyon sıcaklığı ve 10 dakika reaksiyon süresi ile teorik verim bazında %30,7 2-oktanol ve %25,5 sebasik asit elde edilmiştir. Elde edilen 2-oktanol ve sebasik asidin saflıkları GC analizi ile belirlenmiş olup sebasik asidin asitlik indisi ve erime noktası tayin edilip standart değerlerle uygunluğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, suitable NaOH/oil ratio, reaction temperature and reaction time were determined in order to obtain high yields of 2-octanol and sebacic acid by alkaline fusion of castor oil in the presence of 1% catalyst (Pb3O4) by mass using microwave synthesis unit. As a result, 8:15 NaOH/oil ratio, 240°C reaction temperature and 10 minutes reaction time yielded 30,7% 2-octanol and 25,5% sebacic acid on the basis of their theoretical yields. Purities of 2-octanol and sebacic acid were determined by GC analysis and purity of sebacic acid was further assessed by its acid value and melting point and the results are in good agreement with the standard values.