Mısır saplarının hızlı ve katalitik pirolizi ile ürünlerinin karakterizasyonu
Rapid and catalytic pyrolysis of corn stalk and characterisation of pyrolysis products
- Tez No: 212993
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BAŞAK BURCU UZUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Mısır Sapı, hızlı piroliz, katalitik piroliz, yapay yakıtlar TG/DTA, Corn stalk, fast pyrolysis, catalytic pyrolysis, artificial fuel, TG/DTA
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
Yapılan bu çalışmada, hammadde olarak seçilen mısır sapının sabit yataklı borusal reaktörde katalizörsüz ve katalizörlü pirolizi gerçekleştirilmiştir. Çalışmanın ilk bölümünde mısır sapının katalizörsüz pirolizi yapılmış; piroliz sıcaklığı, ısıtma hızı ve azot akış hızı gibi önemli piroliz parametrelerinin ürün verimlerine olan etkilen araştırılmıştır. Piroliz sıcaklığının 500°C, azot akış hızının 400 cm3/dak ve ısıtma hızının 500 °C/dak olması durumunda (optimum koşullar), en yüksek sıvı ürün verimine (% 29,79) ulaşılmıştır. İkinci bölümde, elde edilen sıvı ürünün kalitesini yükseltmek için optimum koşullarda katalizörlü pirolizi denenmiştir. Hammaddeye ZSM-5, HY ve USY katalizörleri (ağırlığının % 10'u kadar) karıştırıl arak, piroliz deneyleri tekrarlanmış, en yüksek sıvı ürün verimine ZSM-5 katalizörü kullanılarak % 27,55 ile ulaşılmıştır. Elde edilen sıvı ürünlere çeşitli spekroskopik ve kromatografik analizler uygulanarak karaktenzasyonu yapılmıştır. Ayrıca hammaddenin çeşitli koşullarda, TG-DTA analizleri yapılmış; ısıl davranışları incelenmiş ve kinetik özellikleri hesaplanmıştır. Elde edilen sonuçlar literatür ile kıyaslanmıştır.
Özet (Çeviri)
in tfais study, corn stalk, seîected as raw material, pyrolysed in a füced-bed tubular reactor with and without catalyst. in the first part of the study, fast pyrolysis of raw material was performed without catalyst and effects of essential pyrolysis pararaeters such as pyrolysis temperature, heating rate and sweeping gas velocity on product distributions were investigated. The optimum pyrolysis conditions giving the highest liquid yields (29.79%) were found to be as pyrolysis temperature of 500°C, sweeping gas velocity of 400 crn3/min and heating rate of 500°C/min. in the second part of the study, catalytic pyrolysis was applied to increase liquid quality. Raw material was mixed with various catalyst such as ZSM-5, HY and USY (10% of raw material weight) and pyrolysis experiments were repeated at the optimum conditions, and the highest liquid yield (27.55 %) was obtained with ZSM-5 catalyst. Various spectroscopİc and chromatographic methods were applied for characterization of obtained bio-oils. Moreover, TG-DTA analyses were applied on raw material to investigate thermal degradation of biomass at various reaction conditions and to calculate the kinetİcs parameters. Obtained results were compared with literatüre.