Eskişehir yöresi sepiyoliti'nin termal özelliklerinin incelenmesi
Investigation of thermal properties of Eskişehir sepiolite
  1. Tez No: 212995
  2. Yazar: YELİZ YILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERTUĞRUL YÖRÜKOĞULLARI, YRD. DOÇ. DR. MERYEM SAKIZCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Sepiyolit, Termal Analiz, DTA, TGA, DSC, Sepiolite, Thermal analysis, DTA, TGA, DSC
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Genel Fizik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
Bu çalışmada, Eskişehir'in Kaymaz yöresinden alınan doğal sepiyolit ve bu numunelerin çeşitli iyon değiştirmiş formların termal analiz özellikleri incelenmiştir. Sepiyolit numunelerinin modifiye formları, 1M NaCl, KCl, CaCl2 ve MgCl2, çözeltileri ile hazırlanmıştır. İyon değişimi işleminden sonra, numunelerin Na+ (Na-KS), K+ (K?KS), Ca+2 (Ca?KS) ve Mg+2 (Mg?KS) formları elde edilmiştir. Bu formların her biri için, sepiyolit yapısında bulunan hidroskopik su, zeolitik su, bağlı su ve hidroksil suyun sepiyolit yapısını terk ettiği sıcaklık ve kütle kaybı verileri belirlenerek, bu verileri ifade eden DTA-TGA ve DSC eğrileri yorumlanmıştır. Doğal sepiyolit ve numunelerin, yapılarında bulundurdukları hidroskopik ve zeolitik suyu 200oC'ye kadar, bağlı suyunu ise iki adımda olacak şekilde 220oC'den 750oC'ye kadar kaybettiği belirlenmiş olup, hidroksil suyun yapıyı terk etmesiyle 900oC ve 950oC civarında kristal yapının bozulduğu gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, thermal analysis features of natural sepiolite from Eskişehir Kaymaz region and its samples in different ion forms were examined. Modified forms of sepiolite samples were prepared in 1M NaCl, KCl, CaCl2, MgCl2, solutions. Na+ (Na-KS), K+ (K-KS), Ca+(Ca-KS) and Mg2+ (Mg- KS) forms of samples were obtained after ion change process. DTA-TGA and DSC curves were interpreted by determining hydroscopic, zeolitic and bound water in sepiolite, temperature at the time that hydroxyl water left sepiolite and mass loss values for each of these forms . It was observed that sepiolite and its samples lose hydroscopic and zeolitic water up to 200°C and bound water from 220°C to 750°C in two steps and it was also seen that the crystal structure is deformed as hydroxyl water leaves it around 900-950°C.