Et ve et ürünlerinden laktik asit bakterilerinin izolasyonu ve bunların antimikrobiyal aktivitelerinin belirlenmesi
Isolation of lactic acid bacteria in meat and meat products and investigaton of antimicrobal activity of these isolates
  1. Tez No: 212998
  2. Yazar: EMİNE DİNÇER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MERİH KIVANÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Mikrobiyoloji, Biology, Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: Laktik Asit Bakterileri, Fermantasyon, Antimikrobiyal Aktivite, Et ve Et Ürünleri, Pastırma Üretimi, Lactic Acid Bacteria, Fermentation, Antimicrobial Activity, Meat and Meat Products, Production of Pastırma
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Genel Biyoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 195
Özet
Gıda endüstrisinde fermantasyon proseslerinde renk, koku, aroma gibi özelliklerin olusumu için starter kültür olarak kullanılan laktik asit bakterileri aynı zamanda antimikrobiyal aktiviteye de sahiptirler. Bu çalısmada 8 pastırma, 4 sucuk ve 1 kıyma örneğinden toplam 163 adet laktik asit bakterisi izole edilmistir. ?zole edilen strainlerin antimikrobiyal aktiviteleri sandvic-overlay ve agar difüzyon yöntemi ile test edilmistir ve yüksek antimikrobiyal aktivite gösteren 52 izolat belirlenmistir. Seçilen izolatların gösterdikleri antimikrobiyal aktivite üzerine çesitli enzimlerin, farklı sıcaklık ve pH'nın etkisi agar difüzyon yöntemi ile arastırılmıstır. Ayrıca seçilen 52 izolatın fizyolojik testlerle ve ribopirnter sistem ile tanımlama testleri yapılmıstır. Yapılan testler sonucunda izolatların laktik asit, proteolitik aktivite ve hidrojen peroksit miktarları sırasıyla 1,36 ? 22,96 mg/ml, 0,001 ? 0,487 mg/ml ve 0,001 ? 1,082 ?g/ml arasında bulunmustur.
Özet (Çeviri)
The lactic acid bacteria commonly used as starter cultures for the formation of features such as colour, odour and aroma in the fermentation processes in food industry, have also antimicrobial activity. In this study, 163 strains of lactic acid bacteria were isolated from 8 pastırma, 4 sausage and 1 minced meat products. These isolates were tested for antimicrobial activity using the sandvic-overlay and agar diffusion methods, and were identified 52 isolates that showed high antimicrobial activity. Effectes of several enzyme, different temparature and pH on antimicrobial activity of selected isolates were investigated by agar diffusion method. In addition, selected isolates were identified using physiological tests and ribopirnter system. As a result off all performed tests, amount of lactic acid, proteolitic activity and hydrogen peroxide produced by the isolates found ranged between 1,36 ? 22,96 mg/ml, 0,001 ? 0,487 mg/ml and 0,001 ? 1,082 ?g/ml, respectively.