Vitrifiye üretiminde pişmiş ürünlerin tamir sürecinde kullanılan sır kompozisyonlarının geliştirilmesi
Development of repairing glaze compositions suitable for ceramic sanitary wares re-firing process
- Tez No: 212997
- Danışmanlar: PROF. DR. BEKİR KARASU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Seramik Mühendisliği, Ceramic Engineering
- Anahtar Kelimeler: Sağlık gereci, Onarım, Sır, İkincil pişirim, Uygulanabilirlik, Sanitary ware, Repairing, Glaze, Re-firing, Applicability
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Seramik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 42
Özet
Seramik sağlık gereçleri üretiminde pişirim sonrası görülen bazı hatalar, uygun onarım macunu ve sırı ile yapılan tamir ve sonrasında uygulanan pişirim sayesinde düzeltilebilmektedir. Bu amaçla kullanılan sırın, bünye ve macun ile uyumu oldukça önemlidir. Bu süreçte onarım sırının bileşimi, pişmiş ürün yüzeyiyle olan uyumu, sırın kapatıcılığı ve fırın içerisinde sırın akış karakteristiği önemli etkenlerdir. Bu çalışmada onarım kalitesi ve başarı seviyesinin arttırılması amacıyla farklı bileşimlere sahip sırlar geliştirilip hazırlanmış, çeşitli özellikleri belirlenmiş, karakterizasyon çalışmaları [X-ışınları kırınım (XRD), taramalı elektron mikroskobu (SEM) ve enerji saçılımlı X-ışınları (EDX) analizleriyle] gerçekleştirilmiş ve üretimde uygulanabilirlikleri kontrol edilmiştir. Yapılan bu çalışmaların sonucunda denenen sır bileşimlerinden iki tanesinin üretimde de başarılı sonuçlar verdiği gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
During ceramic sanitary ware production, some faults sighted on products after kiln process can be fixed by applying a re-fire mass and repairing glaze to the faulty sides. In this point, the compatibility of glaze with re-fire mass and body has great importance. In this process composition of glaze, compability with fired product surface, transparency of glaze and flow characteristic of glaze in kiln are effective factors. In the present study repairing glazes with differing compositions were developed and prepared, their properties were determined, characterisation studies were conducted and finally, their applicability was checked out to increase the repairing quality and performance. According to the results achived two compositions amongst the others were found to be succcesful.